Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Olsthoorn, Martinus Ludovicus Adrianus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Olsthoorns graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting

Martinus Ludovicus Adrianus Olsthoorn werd geboren op 28 juni 1914 in Delft als zoon van Franciscus Oltshoorn en Maria van Dal. Van beroep was hij machinaal-houtbewerker.

Aan het eind van de oorlog werd hij bij een razzia opgepakt, waarschijnlijk bij die van 9 december 1944 in zijn woonplaats Delft. Hij werd afgevoerd naar Kamp Rees. Vandaar werd hij begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar 's-Heerenberg om verpleegd te worden. De meeste van hen werden in het noodziekenhuis in het Patersklooster ondergebracht, maar een aantal werd, direct of na een aantal dagen, opgenomen in het Theresiaziekenhuis. Olsthoorn was een van hen.

Hij overleed op 4 februari 1945. Zijn overlijden werd twee dagen later aangegeven in de gemeente Bergh door Hendrika Elisabeth Maria Suer, kloosternaam zuster Antoniëlla, van het Theresiaziekenhuis. Ook de overlijdens van de dwangarbeiders Van Egmond, De Jongh, De Reus, Romijn en Spijker werden aangegeven door een religieuze van het Theresiaziekenhuis.

Olsthoorn werd begraven op de nieuwe r.-k. begraafplaats (sinds 1990 de algemene begraafplaats) in 's-Heerenberg. Op 29 augustus 1956 heeft de Oorlogsgravenstichting (OGS) een nieuwe grafsteen geplaatst. Toen de OGS het graf in mei 1984 inspecteerde, bleek deze steen zodanig in verval dat hij vervangen moest worden. Als alternatief heeft de OGS de nabestaanden toen aangeboden de stoffelijke resten van hun broer en oom over te brengen naar het Ereveld Loenen. Hieraan waren voor hen geen kosten verbonden, terwijl het onderhoud in handen van de OGS zou komen en het graf een blijvende status zou krijgen. Namens de familie gaf Olsthoorns zus op 15 december 1984 toestemming voor de herbegrafenis. Hierna gaf het kerkbestuur van de Sint Pancratiusparochie als eigenaar van de begraafplaats op 27 december zijn toestemming. Op 30 januari 1985 gaf burgemeester Jeuken de vereiste vergunning voor de opgraving en het vervoer van de stoffelijke resten. Dit vond plaats op 14 mei 1985, gevolgd door de herbegrafenis op dezelfde dag.

Olsthoorn rust nu op het Ereveld Loenen in vak A, nummer 536. Naast hem ligt C.J. Boeljon, die op dezelfde dag werd opgegraven en herbegraven. De derde die deze dag werd opgegraven was G.W. Elting, die op het Militair Ereveld Grebbeberg werd herbegraven.

Bronnen