Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Byvank

Uit Berghapedia
Versie door Epspaan (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2021 om 12:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Byvank is de naam van twee lanen in Beek. Beide lanen beginnen ten oosten van Wegrestaurant "De Barrière" aan de Arnhemseweg 19. De ene laan loopt in zuidwestelijke richting tot bij het landhuis De Byvanck; aan deze laan liggen de huisnummers 6 (een boerderij) en 8 (het landhuis). De andere laan loopt in zuidoostelijke richting en loopt als wandel- en fietspad door tot op de Steegseweg; aan deze laan liggen de huisnummers 2 (een woonhuis) en 4/4a/4b (een boerderij en manege De Liemers). Het pad dat voorbij nummer 4b verdergaat wordt ook wel de Heiweg genoemd, naar de Beekse Heide die hier vroeger ten oosten van het landgoed lag; tegenwoordig zijn dit voornamelijk weilanden.

De naam verwijst naar het ladhuis en landgoed De Byvanck, vergelijkbaar met Hof van Bergh in 's-Heerenberg en Kemnade in Wijnbergen.

Het deel van de Byvank dat over het landgoed De Byvanck en langs het landhuis loopt, heet officieus Julianalaan. Deze naam werd in 1909 in gebruik genomen na de geboorte van prinses Juliana. Deze laan loopt voorbij het landhuis nog verder door als wandelpad, dat eindigt aan de zuidwestelijke kant van het landgoed, op de gemeentegrens, vlak bij het tankstation aan de A12.

Het adres van Huis de Byvanck is Byvank nr. 8.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...