Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Steegseweg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Steegseweg is een weg die Beek aan de zuidwesthoek verlaat. In het dorp vormt de weg een driesprong met de Sint Martinusstraat en de Schaapsdrift. De weg eindigt bij boerderij De Steeg, vlak bij de Duitse grens en aan de zuidkant van landgoed De Byvanck.

De huizen en boerderijen in de straat zijn volgens de kadastrale gegevens gebouwd tussen 1900 en 2020. Enkele boerderijen zijn echter oorspronkelijk al ouder. Zo is op topografische kaarten uit 1891 al te zien dat er aan het begin van de weg aan de zuidkant minstens vijf huizen of boerderijen liggen (ongeveer op de plek van de huidige huisnummers 1, 3, 5, 7 en 9) en ten noorden van de weg ongeveer op de plek van de huisnummers 26 en Holtpasweg 1 is ook al bebouwing zichtbaar.

De weg komt twee keer voorkomt op de monumentenlijst met de adressen Steegseweg 5 (uit 1932) en Steegseweg 7 (uit 1890).

Het echtpaar Kluitman-Hetterscheid woonde in de kaatstede Dat Neijhuis aan de Steegseweg 9. Deze woning werd in 1923 afgebroken. Tegenwoordig staat op dit huisnummer een huis uit 1962.

Boerderij De Steeg op het doodlopende uiteinde van de weg (huisnummer 32) dateert volgens het kadaster uit 1999; de boerderij is echter al zichtbaar op topografische kaarten vanaf 1866. Vroeger was dit het huis van de rentmeester van het landgoed, later een boerderij en tegenwoordig een woonhuis.
Op GoogleMaps lijkt de weg te eindigen vlak voorbij het boerderijtje met huisnummer 30 (uit 1900) en daar met een haakse bocht naar rechts over te gaan op de meest oostelijke laan van Landgoed De Byvanck (de Heiweg). Feitelijk loopt de weg als laan door het bosje verder naar de boerderij met huisnummer 32.

De Woningstichting Bergh bouwde aan de Steegseweg en aan de Potstal, Ten Renske en Oude Kolkstedeweg nieuwe woningen die vanaf 2011 werden opgeleverd. De huizen op de nummers 6 t/m 22 zijn gebouwd tussen 2011 en 2020; het grondstuk op de hoek met de Potstal (nummer 22) is nog onbebouwd (stand maart 2021).

Tussen de Holtpasweg en de Zuider Markweg loopt de Steegseweg langs de noordrand van het Vakantiepark De Byvanck.

Bedrijven

  • nr. 12: Roy Wissing Deuren
Steegseweg in Beek met v.l.n.r.:
de schuur van Hendricksen nr. 3
de woning van Hansen nr. 5
de woning van Scholten nr. 7
de woning van Kluitman nr. 9
schuur en woning van Van Schriek nr. 2
De woning van Kluitman nr. 9

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...