Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kemnade (adres)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De straatnaam De Kemnade in Wijnbergen verwijst naar het kasteel Kemnade, vergelijkbaar met Hof van Bergh in 's-Heerenberg en Bijvank in Beek. De straat heeft maar één huisnummer (1) en is een doodlopende weg vanaf de Kruisallee.

De motivatie 'Meester' H.Th. Kremer in het Rapport over de straatnaamgeving in Wijnbergen:

"Wat aan het kasteeltje herinnert - toren en woonhuis - zou apart gehouden kunnen worden en dan twee nummers kunnen krijgen. Hetzelfde is geschied met de Bijvank en enkele jaren geleden ook met het Hof van Bergh. Vandaar een korte aanduiding: De Kemnade.
Kemnade of kemenade is afgeleid van het Latijnse woord caminata, een stenen huis waarin zich een schoorsteen bevindt. Men kan eveneens denken aan het Latijn caminus haard, derhalve een verwarmd vertrek, iets wat in de vroege Middeleeuwen als een bijzonderheid werd beschouwd. Er zijn verschillende huizen en goederen met de naam Kemmenade of Kemnade: op de Veluwe onder Terwolde, een boerderij onder Wehl (ook de weg erlangs is ernaar genoemd), te Wissel in het Kleefsland (12 km ten zuiden van Emmerik), in Twente.
Ook de familienaam Van Kemenade komen wij in enkele plaatsen tegen. Het Wijnbergse geslacht Van der Kemenade is echter reeds in 1517 uitgestorven.
De toren, inwendig rond, uitwendig zestienhoekig, is één van de weinige torens die zijn overgebleven van de vele die in de vroege middeleeuwen langs de Oude IJssel ter verdediging waren opgericht; als zodanig kan hij als cultuurmonument van hoge waarde worden beschouwd."

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...