Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Chamavenstraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Chamavenstraat nog als onverharde weg.
Tegenwoordig liggen er klinkers.

De Chamavenstraat is een straat in Lengel die loopt van de kruising met de Antoniusstraat, Zeddamseweg en de Hartjensstraat naar de kruising met de Landweg en de Batavenstraat op de grens met 's-Heerenberg. De smalle straat heeft tegenwoordig eenrichtingsverkeer voor auto's van zuid naar noord.

Ter hoogte van het huidige huisnummer 2 kruiste vroeger van 1902 tot 1953 de stoomtram de Chamavenstraat; hier was ook een halteplaats. Het oude tracé van de trambaan is op kadastrale kaarten nog te zien en loopt ten oosten achter de grondstukken van de huisnummers 3, 3a, 5, 5a en 7 langs. Het tracé liep verder tussen de huidige Landweg 4 en 6, kruiste de Landweg en liep verder in zuidelijke richting op de grens tussen 's-Heerenberg en Lengel; tegenwoordig ligt over dit laatste deel een fietspad.

De straat sluit aan de zuidkant aan op de wijk Rodingsveen in 's-Heerenberg-Oost. Daar zijn ook een Batavenstraat en een Frankenstraat. Er is discussie over geweest of de hele wijk Chamaven genoemd zou worden of Rodingsveen.

De Chamaven waren een Germaans volk dat later tot het stamverband van de Franken werd gerekend. Het gebied dat zij bewoonden lag aan de rechteroever van de Rijn. Hun naam wordt wel in verband gebracht met Hamaland, maar tussen hun laatste vermelding aan het einde van de vierde eeuw en het ontstaan van Hamaland in de negende eeuw, gaapt een gat van ruim vier eeuwen. Een mogelijk verband tussen deze twee namen is vooralsnog speculatie.

De huizen in de straat zijn gebouwd tussen 1935 (nr. 4) en 2020 (nr 3a). Nr. 1 is een oud trafohuisje.


Kaart

Bezig met het laden van de kaart...