Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Claessen, Joseph Hubertus (1879-1957)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joseph Hubertus Claessen werd geboren op 2 april 1879 als zoon van Joseph Hubertus Claessen en Theodora van Haren. Op 14 mei 1904 trouwde hij in Bergh met Francisca Maria van Huet. Zijn vader (en naamgenoot) was commies en daarna stationschef in Zeddam.

Claessen ging werken in het openbaar Europees lager onderwijs in Nederlands-Indië. Bericht uit de avondeditie van het Rotterdamsch Nieuwsblad van 7 januari 1913.

Claessen was onderwijzer in Azewijn, van waar hij met zijn gezin op 30 januari 1911 verhuisde naar Zeddam. Op 12 april 1913 vertrok hij met zijn vrouw en twee zoons naar Nederlands-Indië. De jongste, Gerard Joseph Hubertus, was op 7 april 1912 in Zeddam geboren.

De oudste zoon, die dezelfde voornamen had als zijn vader, was op 12 maart 1910 in Azewijn geboren. Uit de gegevens van de burgerlijke stand van Bergh blijkt dat er voor hem al vier kinderen geboren waren, maar dat die allemaal vrijwel direct zijn overleden. Van deze vier staat er slechts één in het doopboek van Azewijn, een jongetje, geboren op 22 juni 1908, dat ook Joseph Hubertus heette. Er staat bij dat hij een nooddoop van een karmelieter pater heeft gehad. Een nooddoop wordt meteen na de geboorte toegediend als de pasgeborene in levensgevaar verkeert en er geen tijd is om naar de kerk te gaan. Volgens de burgerlijke stand van Bergh is het kind nog dezelfde dag overleden.

Opmerkelijk genoeg vermeldt het doopboek van Azewijn bij de Joseph Hubertus van 1908 dat hij in 1927 in Nederlands-Indië zijn plechtige communie heeft gedaan. Dat gebeurde in Fort de Kock (tegenwoordig Bukittinggi) op Sumatra. Dit had natuurlijk bij de Joseph Hubertus van 1910 moeten staan. Uit deze vermelding blijkt echter wel dat het gezin Claessen zich op de westkust van Sumatra had gevestigd.

Claessens vrouw is op 21 februari 1928 in Oudenbosch overleden. Over Claessen zelf zijn uit die tijd nog geen gegevens bekend, maar het is aannemelijk dat hij in 1928 ook terug was in Nederland. Een andere mogelijkheid is dat hij in Nederlands-Indië is overleden, en dat zijn vrouw daarom alleen was teruggekomen naar Nederland.

Claessen was een broer van en collega van Johannes Antonius Claessen.

Bronnen