Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dael, Antoon Hendrik

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Dael, Dr. A.H. (Arts))
Ga naar: navigatie, zoeken
Dr. Dael woonde in het begin enige tijd in Hotel Burgers en had zijn praktijk bij Klarenaar
Dael, Antoon Hendrik.png

Dokter Antoon Hendrik Dael (zich ook noemende Antoine Henri, roepnaam Toine) is meer dan 25 jaar huisarts in 's-Heerenberg geweest. Hij werd op 13 februari 1896 geboren in Valkenburg (L.) als zoon van Leopold Dael en Helena Maria Maassen.

Hij bezocht het gymnasium; eerst in Venlo en daarna in Rolduc. In 1914 begon hij zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, die hij op 14 december 1921 met goed gevolg afsloot.

Op 27 maart 1922 vestigde dokter Dael zich als huisarts in 's-Heerenberg. Later dat jaar, op 14 november 1922, trouwde hij in Amsterdam met Anna Paulowna Johanna van Loevenzijn. Zij was op 26 september 1896 geboren in Amsterdam en voegde zich op 21 december 1922 bij haar man in 's-Heerenberg. Het echtpaar woonde in de Vondelstraat, A222. Het Adresboek 1935 vermeldt dat het telefoonnummer 45 was. Dokter Dael was lid van Sociëteit De Vriendschap.

Dokter Dael heeft veel voor 's-Heerenberg en omgeving betekend, niet alleen als huisarts, maar ook door zijn inzet voor de gemeenschap. Een van zijn eerste activiteiten was het opzetten van de wijkverpleging. Daarna was hij een van de drijvende krachten achter de opening van het ziekenhuis aan de Hofstraat. In de Tweede Wereldoorlog heeft hij medische hulp verleend aan onderduikers en geallieerde piloten. Aan het eind van de oorlog behoorde hij tot de leidende figuren in het noodziekenhuisin het Patersklooster.

Op 14 december 1946 vierde dokter Dael zijn 25-jarig artsenjubileum met een receptie in parochiehuis Sint Jozef aan de Molenpoortstraat. In 1949 heeft hij zijn praktijk overgedragen aan dokter H. M. Calis. In 1951 werd hij benoemd tot schoolarts in Arnhem. Hij woonde toen in Velp.

Op 29 december 1959 kreeg dokter Dael onverwacht een hartverlamming. Hij was zelf nog in staat de juiste diagnose te stellen en een priester te laten komen. Nog geen twee uur later was hij overleden, 63 jaar oud.

Een anekdote

In het Kerkblad voor Bergh van vrijdag 21 september 1945 stond deze mededeling:

Ondergetekende heeft niet meer de beschikking over een auto of motor. Het is daarom niet meer mogelijk buiten tijd onze bezoeken af te leggen, tenzij hiervoor een taxi ter beschikking wordt gesteld (van Bongers, Lambooij of Van Remmen) waarvoor dus de patiënt verzocht wordt zelf te zorgen. De Gemeentegeneesheer: A.H. Dael

De reden voor deze mededeling was dat dokter Dael met zijn auto café Ten Benzel (Didamseweg – hoek Loerbeekseweg, nu een rotonde) was binnengereden.

Dokter Dael kl.jpg Dokter Dael buitenkant.jpg

Bronnen

  • De Graafschapbode van 6 december 1946 op Delpher
  • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, no. 104, 2 januari 1960, blz. 48