Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

De achterkant van Montferlands vrijheid

Uit Berghapedia
Versie door BerentsenA (overleg | bijdragen) op 11 apr 2022 om 17:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De achterkant van Montferlands vrijheid.jpg

De achterkant van Montferlands vrijheid is een bundel van ruim dertig verhalen over de bevrijding van Bergh en wat daaraan voorafging. Samensteller Gerhard Pas heeft de meeste van deze Gesprokkelde oorlogsherinneringen uit Montferland, zoals de ondertitel luidt, in 2013 en 2014 verzameld door Berghse mensen te interviewen die de oorlog en de bevrijding bewust hebben meegemaakt.

Edwin Zweers schreef een historisch voorwoord. Het boek is rijk geïllustreerd en bevat ook fragmenten uit het dagboek dat Gerhard Pas' nicht Gerdy Pas heeft bijgehouden voor haar broer Tonny Pas. Die is echter niet terugggekomen uit Duitse gevangenschap.

Het boek is op 1 april 2015 in eigen beheer uitgegeven door de Montferlandse Vereniging voor Toerisme en samengesteld door Ton Bekker. Het boek telt 269 pagina's. Het werd gepresenteerd in de Sint Oswalduskerk in Zeddam, precies zeventig jaar na de bevrijding. De boekpresentatie werd voorafgegaan door een bevrijdingsconcert. Op 17 maart 2020 verscheen een tweede druk van het boek met een aanvullend hoofdstuk 32 "Braamtse klok verbindt verleden met heden". Deze uitgave bevat 277 pag.

Gegevens uit dit boek zijn gebruikt om een aantal pagina's op de Berghapedia aan te vullen Klik in de linker kolom op de link <Verwijzingen naar deze pagina> om te zien welke pagina's dat zijn.