Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zweers, Edwin

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Edwin Zweers, geboren op 16 oktober 1971, woonde tot 1999 aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat in Stokkum.

Al vroeg ontwikkelde zich bij hem een grote liefde voor alles dat met zijn geboortestreek te maken had. Deze interesse werd aangewakkerd door de heemkundelessen van Henk Harmsen op de Sint Suitbertusschool, verhalen van oudere mensen, wandelingen door het Berghse land en het lezen van boeken over regionale en algemene geschiedenis.

Edwin Zweers op zijn favoriete plek voor Düffels Möll in Stokkum

Na het VWO op het Ludgercollege volgde een studie geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1997 afstudeerde. Zijn afstudeerscriptie ging over het beleid van de Nederlandse regering ten opzichte van het Drostambt Elten, van 1949 tot 1963.

Daarna volgde nog een post-doctorale lerarenopleiding. Hij behaalde zijn eerstegraads lesbevoegdheid in januari 1998.

Na een jaar als landbouwjournalist gewerkt te hebben, werkt hij sindsdien als docent geschiedenis en staatsinrichting aan het Rietveld Lyceum te Doetinchem. Sinds 1999 woont hij in 's-Heerenberg.

Al op jonge leeftijd was hij actief bij de KWJ in Stokkum. Van zijn 14e tot zijn 24e was hij bestuurslid van deze jongerenorganisatie. Ook is hij sinds 1991 officier bij het Sint Oswaldusgilde te Stokkum. Daarnaast is hij sinds 1995 bestuurslid van de Heemkundekring Bergh. Met broer Arjan staat hij tijdens de pronkzittingen van de Leertrekkers regelmatig in de buut als het duo Mien Bruur en Ik.

Verder was hij actief voor het Mechteld ten Ham Weekend, de Stichting 625 Jaar Stad, de Kindervakantiedagen en de Bevrijdingscommissie van de Gemeente Bergh in 1995. Ook presenteerde hij evenementen als de zeepkistenrace van de Klapheksbult, het Barbeque-muziekfestijn en was hij voor ATV en Stads-TV Doetinchem verslaggever bij de carnavalsoptocht van 's-Heerenberg. Heel bijzonder voor hem was ook het mede-organiseren van de tentoonstelling Tussen Weatering en Hulzebarg in 1995 in de inmiddels afgebroken zaal van 't Klaphek. Deze tentoonstelling trok toentertijd heel veel nieuwsgierigen.

Verder schrijft hij af en toe artikelen voor Old Ni-js en de Zandhaas over de streekgeschiedenis. Momenteel werkt hij aan een artikel over de Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog in de bossen van Elten.

Verdere hobby's van hem zijn lezen, hardlopen, korte en lange reizen, bordspellen en wandelen.