Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ebbers, Jozef

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jozef Ebbers, in 1940 wonende op het adres Beek 201, werd geboren op 1 mei 1919 in Appeldorn (D) als zoon van Theodorus Ebbers (Duiven, 25 september 1893) en Hermina Johanna Elbers (Zeddam, 12 januari 1899). De familie kwam op 10 november 1927 van Praest (D) naar 's-Heerenberg en verhuisde vandaar op 15 oktober 1928 naar Beek.

Ebbers was tijdens de Duitse inval in mei 1940 als dienstplichtig militair ingedeeld bij de 2e compagnie van het 11e Grensbataljon (2-11 GB), dat met het 1e bataljon van 26 RI aan het Maas-Waalkanaal lag. Nadat 11 GB in de vroege ochtend van 10 mei verschillende bruggen over het Maas-Waalkanaal had opgeblazen, kreeg het opdracht zich terug te trekken naar Zoelmond in de Nederbetuwe. 2-11 GB vertrok in de loop van de middag vanuit Weurt en sloot zich in Beuningen aan bij 1-11 GB. Via Ewijk en Deest bereikte het bataljon tegen middernacht Druten. Om vier uur in de ochtend van 11 mei werd opgebroken naar Beneden Leeuwen, vanwaar via Tiel om ongeveer half drie 's middags Zoelmond werd bereikt. Daar moesten een aantal keren patrouilles worden geleverd om naar Duitse parachutisten te zoeken, maar die werden niet aangetroffen. Om negen uur 's avonds marcheerde het hele bataljon af naar Amerongen.

11 GB kwam op 13 mei om ongeveer twee uur 's nachts in Amerongen aan, en werd om een uur of negen doorgestuurd naar Rhenen. De Grebbeberg was op dat moment al gevallen, en 11 GB maakte in Rhenen vuurcontact met de Duitsers. In de chaos van de Nederlandse troepen die van de Grebbeberg terugtrokken, kon het bataljon echter weinig uitrichten en moest ook wijken. Om ongeveer negen uur 's avonds kwam het bevel via Amerongen terug te trekken naar Vreeswijk via de route Leersum - Overlangbroek - Nederlangbroek - Cothen - Dwarsdijk - Schalkwijk - Vreeswijk. Tijdens deze lange nachtelijke mars vielen sommige soldaten al lopende in slaap. Ze hadden de laatste dagen niet alleen weinig slaap, maar ook weinig eten gehad.

In loop van 14 mei bereikte 11 GB in gedeelten Fort Honswijk bij Vreeswijk, waar het opdracht kreeg te rusten. Aan het eind van de middag kwam het bericht dat Nederland zich had overgegeven. Even later kwamen Duitse troepen het fort binnen en voerden 11 GB en de andere eenheden die zich daar hadden verzameld, af in krijgsgevangenschap.

Gedurende de meidagen is Ebbers persoonlijke spullen kwijtgeraakt. Net als veel andere militairen die hetzelfde was overkomen, heeft hij hiervoor bij de gemeente Bergh een aanvraag voor schadevergoeding ingediend.

Bronnen