Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Graafschapbode

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Graafschapbode, De)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Graafschapbode was de krant die van 1879 tot 1994 door Misset in Doetinchem werd uitgegeven.

Cornelis Misset uit Haarlen was de grondlegger van het bedrijf. Hij woonde ook op de Kemnade in Wijnbergen. Op 1 april 1873 begon hij een drukkerijtje in Doetinchem en op 4 oktober 1879 verscheen in een oplage van 2000 exemplaren het wekelijks nieuws- en advertentieblad De Graafschap-Bode. Van eenmaal per week verscheen het blad in 1965 al viermaal per week, terwijl op 1 maart 1967 de stap naar dagblad met succes werd genomen.

De krant had veel aandacht voor dialect, bijvoorbeeld door de verhalen die Frans Roes onder het pseudoniem Herman van Velzen schreef. De krant werd ook wel de Toet van Sachlaeve genoemd.

De eerste editie

De eerste uitgave van de Graafschapbode met twee advertenties over 's-Heerenberg en een bericht uit de burgelijke stand van Bergh.

Pastoor Schweigmann van Wijnbergen verkondigde vanaf de preekstoel dat het verboden was om De Graafschapbode te lezen omdat alleen De Gelderlander voor de katholieken was. Aangezien dat de nieuwsgierigheid prikkelde, namen velen juist een abonnement op De Graafschapbode. De Graafschapbode is in 1994 opgegaan in het Gelders Dagblad dat op zijn beurt in 2001 opging in De Gelderlander.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan verscheen in 1979 het boek Spiegel van een eeuw Oostgelders leven dat in de bibliotheek van de Heemkundekring is.

Pagina's op Berghapedia

Sinds 2012 zijn oude Graafschapbodes, vanaf de eerste editie in 1879 tot en met die van 30 september 1947, online te bekijken op de website Delpher van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Deze bron is op diverse pagina's van de Berghapedia terug te vinden. Klik voor een overzicht in de linker kolom onder hulpmiddelen op de link <Verwijzingen naar deze pagina>.

Bronnen