Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Groote Wetering

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Groote Wetering in noordelijke richting gezien vanaf de Holthuizerstraat.

De Groote Wetering is een waterloop die van Azewijn naar Vethuizen loopt. Ze begint tegenwoordig halverwege Op den Dam, kruist eerst de Hartjensstraat en na een haakse bocht de Ompertsestraat. Na weer een haakse bocht kruisen de Terborgseweg en de Dijkhuizerstraat. Dan maken zowel de Groote Wetering als de Dijkhuizerstraat een paar haakse bochten, waarna de Holthuizerstraat kruist. Hierna stroomt de Groote Wetering door het open veld naar de T-kruising van de Langeboomsestraat en de Hommekensweg, volgt dan de Hommekensweg en mondt na een paar honderd meter uit in de Vethuizense Wetering.

Vroeger was de Groote Wetering korter, maar het zuidelijke deel de Kleine Wetering is (tijdens de ruilverkaveling) omgelegd naar de Groote Wetering. De Kleine Wetering mondt iets ten zuiden van de Groote Wetering bij boerderij Bievorde uit in de Vethuizense Wetering

Vroeger was de Groote Wetering korter. In 1901 werd de loop bij een schouw als volgt beschreven.

De Loopgraaf langs de Kromme Straat, later genaamd Groote Wetering, beginnende bij den Tol op den grintweg van Zeddam naar Etten, loopt van West naar Oost, Zuid naar Noord en dan weer West naar Oost, door het Vinkwijksche Broek, langs de Krommestraat en de Schievemaat en komt bij het Walsche water in de Vethuizensche wetering.

Bronnen