Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Grubbenvorst

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Grubbenvorst is een dorp aan de Maas ten noorden van Venlo. Vroeger was het verdeeld in de heerlijkheden Grebben en Vorst. In de 14e eeuw is de heerlijkheid Grebben een aantal decennia in het bezit is geweest van de heren van Bergh.

In het begin van de 14e eeuw behoorde Grebben aan het geslacht Van Millen. Toen heer Willem II van Millen in 1328 overleed, werd zijn dochter Elisabeth van Millen vrouwe van Grebben. Zij was rond 1305 getrouwd met Frederik van den Bergh, de zoon en erfgenaam van Adam II van den Bergh.

Toen heer Frederik van den Bergh in 1331 overleed, werd zijn zoon Adam heer van Grebben. Adam droeg de heerlijkheid in 1352 over aan zijn broer Willem. Adam overleed in 1354, waarna Willem aantrad als Willem I van den Bergh. Het jaar daarop overleed hun moeder Elisabeth van Millen.

Heer Willem droeg de heerlijkheid in 1357 over aan zijn jongere broer Frederik. Deze was in 1352 getrouwd met Elisabeth van Zuylen tot Anholt, maar overleed in 1381 kinderloos. Grebben verviel toen weer aan zijn broer Willem, heer van Bergh. Deze verkocht Grebben omstreeks 1386 aan Floris van Wevelinghoven, bisschop van Utrecht, waarna in 1394 jonker Frederik van Wevelinghoven heer van Grebben werd. Zijn moeder was Aleidis van Millen, een zuster van Elisabeth van Millen. Grebben was dus overgegaan op een neef van de gebroeders Adam, Willem en Frederik van den Bergh, die heer van Grebben waren geweest.

Bronnen