Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Haen, Abraham de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Abraham de Haen, na zijn dood gemaakt door Christian Friedrich Fritsch naar een schilderij van Jan Maurits Quinkhard
Collectie Rijksmuseum

Abraham de Haen was een 18e-eeuwse tekenaar die ook in Bergh heeft gewerkt. Hij werd op 6 april 1707 geboren in Amsterdam, waar hij op 8 augustus 1748 overleed. De Categorie: Abraham de Haen geeft een lijst van pagina's met een tekening van hem.

De Haen was een leerling en tevens goede vriend van Cornelis Pronk. Zij hebben veel samengewerkt en op den duur was De Haens tekenstijl nauwelijks meer te onderscheiden van die van Pronk. Zodoende is er werk dat aanvankelijk aan Pronk werd toegeschreven, later gebleken van De Haen te zijn.

Dit is ook gebeurd met een schetsboek met 69 bladen dat De Haen in juli 1731 grotendeels tijdens een rondreis door het Kleverland en het aangrenzende Nederland heeft gevuld. Hierbij heeft hij ook tekeningen in Bergh en omgeving gemaakt. Lange tijd is gedacht dat het schetsboek van Pronk was, maar in 1969 is deze toeschrijving verworpen. Toch worden tekeningen uit dit schetsboek nog steeds weleens gepresenteerd als zijnde van de hand van Pronk. Dit is ook in Old Ni-js en op Berghapedia gebeurd, maar op Berghapedia is dit inmiddels gecorrigeerd.

Bronnen

  • Een Pronkende Haen: nieuwe toeschrijvingen van zes schetsboekjes van Cornelis Pronk (1691-1759) en Abraham de Haen (1707-1748) in het Rijksprentenkabinet, Leonard Kasteleyn, Bulletin van het Rijksmuseum, 44 (1969), blz. 91–119
  • Abraham de Haen op Wikipedia