Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Handbalvereniging De Vossen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Boven v.l.n.r: José Fenneman, Elly Helmes, Franci Kock-Venes, Ciel Kock-Berntsen en Annie Messing-Winters.
Onder: Anny Geerling, Maria Heister, Riet Kock-Baars, Truus Roelofs, Gerda Bekker en Annie Venes.
Boven v.l.n.r: Henk Roelofs, Ciel Kock, Truus Roelofs, ? Tempel (Braamt), Gerda Bekker en Betsie Geerling.
Onder: Maria Heister, José Fenneman, Franci Venes, Riek van de bakker en Annie Venes.
Kampioenselftal De Vossen 1 eind jaren 80.
Staand v.l.n.r.: Gerard Bouwmeester (trainer), Ingrid Winters, Dayenne Overbeek, ?, Silvia Lensing.
Gehurkt v.l.n.r.: Jozé Kobessen, Jacqueline Welling, Astrid Berentsen, Carla Kobessen en Irene Geerling.

Handbalvereniging De Vossen was een handbalvereniging uit Azewijn. Het bijzondere aan deze vereniging was dat ze geheel uit dames bestond. Wedstrijden werden gespeeld op de velden van Vv Den Dam.

Geschiedenis

Handbalvereniging De Vossen werd officieel opgericht op 25 augustus 1958. Vooraf was er door een groep enthousiaste meiden al het nodige voorwerk verricht. De oprichting van de voetbalvereniging werd dertien jaar eerder gestimuleerd door de geestelijkheid. Hoe anders was dit bij de oprichting van de handbalvereniging. Pastoor Heinink zag het namelijk niet zitten dat dames zich in sportkleding op het voetbalveld vertoonden. Anderzijds zag hij ook wel in dat wanneer hij zijn veto uit zou spreken er problemen met de (jonge) dames zouden ontstaan. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten. Juffrouw Otten van de Sint Jozefschool werd aan het oprichtingsbestuur toegevoegd om de 'zedelijkheid' te waarborgen.

De oprichting vond plaats in de Sint Jozefschool. Het was namelijk niet gebruikelijk in die tijd dat vrouwen zoiets bespraken in een café. Veel steun heeft men bij de oprichting ondervonden van mevrouw Riek Eringfeld uit Ulft. De handbalverenging kreeg van haar uitleg over de spelregels en over het opzetten van een trainingsprogramma. Ook daarna stond ze de vereniging bij als adviseur.

De handbalvereniging ging uiteindelijk van start met een bal geleend van de voetbalvereniging. Deze bal was echter te groot. Handballen zijn namelijk van een kleiner formaat dan voetballen. Een enkeling kon de bal met een (verboden) slingerworp gooien, maar er waren er meer die de bal met beide handen moesten verplaatsen. In die tijd waren de voetballen namelijk een stuk zwaarder doordat ze vocht opnamen; helemaal nadat er al mee was gevoetbald.

De naam en het tenue

De naam van de handbalvereniging is gekozen omdat er een vos in het onofficiële wapen van Azewijn staat. De voetbalvereniging had ook ern vos in het logo. Later werd de vos ook gebruikt als naam en logo voor carnavalsvereniging De Vossenjagers.

Het sporttenue bestond aanvankelijk uit een (eigen) witte blouse en een eigen rode rok. Al vrij snel werden deze vervangen voor een soort broekrok van een formaat dat op goedkeuring van de pastoor kon rekenen. Deze katoenen broeken werden gemaakt door Willemien de Lange.

De Vossen in competitieverband

In het eerste jaar werd er uitsluitend getraind en af en toe werd er vriendschappelijk gespeeld tegen Stokkum en Ulft om de vorderingen wat nader te kunnen bekijken. Het tweede jaar werd er deelgenomen aan de competitie. In het derde jaar kon het eerste kampioenschap al worden gevierd. De handbalvereniging had hiermee een vaste plaats verworven in 'sportminded' Azewijn.

In 1974 werd er begonnen met indoor handbal. Zeven tegen zeven waarbij continue gewisseld kon worden. Aanvankelijk speelden De Vossen hun thuiswedstrijden in Doetinchem, in de markthal. Later werd dit Terborg, vervolgens Ulft en tenslotte 's-Heerenberg. Later ging het veldhandbal definitief ter ziele. Handbal werd een complete zaalsport.

Het einde

In de laatste jaren van het bestaan is er ook nog een herenteam actief geweest. Frans Thomassen (Smek) was een van de weinige Azewijnse spelers. De andere kwamen vooral uit 's-Heerenberg, zelfs bestuursleden. De binding met Azewijn ging hierdoor echter achteruit.

Doordat onder andere de zaalhuur later enorm prijzig was voor een kleine vereniging als De Vossen, moest de handbalvereniging in 1991, met een flinke schuld aan de gemeente en de handbalbond, worden opgeheven.

Bron