Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heijsterboom, Hendrik Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De inschrijving van Hendrik Jan Heijsterbooms doop op 2 februari 17990 in het r.-k. doopregister van Zeddam.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hendrik Jan Heijsterboom is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd geboren in Lengel als zoon van Wenceslaus (Wessel) Heijsterboom en Venneke Derksen. Op 2 februari 1790 werd hij rooms-katholiek gedoopt in Zeddam.

Heijsterboom heeft onder stamboeknummer 881 gediend bij het 88e Cohort van de Nationale Garde van het Franse Keizerrijk. Het stamboek van deze eenheid is nog niet online beschikbaar, zodat nadere bijzonderheden nog niet gegeven kunnen worden.

De Nationale Garde van het Franse Keizerrijk was een thuisleger dat in maart 1812 door Napoleon werd opgericht in verband met de komende Veldtocht naar Rusland. Tijdens de afwezigheid van de Grande Armée zou Frankrijk (waar het Nederlandse grondgebied toen ook toe behoorde) onbeschermd achterblijven. De Nationale Garde kreeg zo de taak grenzen, kustgebieden en strategische objecten te beschermen en binnenlands de openbare orde te handhaven. Het aantal dienstplichtigen dat voor de Nationale Garde werden opgeroepen was relatief klein. Het arrondissement Zutphen van het Département d'Yssel-Supérieur, zoals de provincie Gelderland toen heette, moest 102 man leveren voor het 88e Cohort, dat gelegerd was in Amsterdam.

De Nationale Garde was dus niet bedoeld voor inzet in het buitenland, maar na de enorme verliezen van de Grande Armée in Rusland werd deze bepaling al in februari 1813 losgelaten. Het 88e Cohort werd overgeheveld naar de Grande Armée, waar het met het 3e, 76e en 77e Cohort werd samengevoegd tot het 146e Regiment Infanterie van Linie. Het stamboek van dit regiment is verloren gegaan.

Nadere gegevens over Heijsterbooms diensttijd zijn niet voorhanden.

Bij het 88e Cohorte en het 146e Regiment Infanterie van Linie dienden ook:

Heijsterboom komt na 1813 niet meer voor in de Nederlandse archieven, zodat wordt aangenomen dat hij in Franse dienst is omgekomen.

Hij komt niet voor op de lijst van twaalf vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid van de gemeente Zeddam in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland. Lengel behoorde in 1813 nog tot de gemeente Zeddam, maar werd in datzelfde jaar afgestaan aan de gemeente 's-Heerenberg, zodat de oproep van De Bellefroid niet meer voor Lengel gegolden heeft. Een vergelijkbare lijst is in 's-Heerenberg waarschijnlijk wel opgesteld, maar niet bewaard gebleven.

Bronnen