Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Karel Anton Frederik van Hohenzollern

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gebrandschilderde raam met de naam van Karel Anton Frederik van Hohenzollern in het karmelietenklooster in Boxmeer

Karel Anton Frederik van Hohenzollern heeft een van de gebrandschilderde ramen in het karmelietenklooster in Boxmeer geschonken.

Maar wie was deze Karel Anton Frederik van Hohenzollern? Het ligt voor de hand dat hij in de tweede helft van de zeventiende eeuw leefde, toen het karmelietenklooster werd gebouwd en ook de schenkers van de meeste andere ramen leefden. Albert van den Bergh, die in 1653 samen met zijn vrouw Madeleine de Cusance het klooster had gesticht, had ruimschoots familiebanden met de Hohenzollerns. Zijn dochter Maria Clara trouwde in 1666 met Maximiliaan van Hohenzollern-Sigmaringen, terwijl zijn nicht Maria Elisabeth van den Bergh al in 1630 was getrouwd met Eitel Frederik van Hohenzollern-Hechingen, maar in geen van beide Hohenzollern-geslachten is in die periode een telg gevonden met deze drie voornamen. Daarbij helpt het niet dat er geen jaartal op het raam staat.

Het kan ook zijn dat de bewuste Hohenzollern later leefde. In de Franse tijd (eind 18e, begin 19e eeuw) heeft het klooster leeggestaan en zijn de ramen ernstig beschadigd geraakt. De restauratie heeft (althans in een aantal gevallen) lang op zich laten wachten. Details hierover zijn niet voorhanden, maar mogelijk heeft Karel van Hohenzollern-Sigmaringen (graaf van Bergh van 1831 tot 1848) dit raam laten restaureren. Zijn voornamen waren Karel Anton Frederik Meinrad Fidelis, waarvan de eerste drie overeenkomen met die op het raam. Het wapen is variant 2 van het wapen van Hohenzollern.

Als hij dit raam niet heeft gerestaureerd, maar nieuw heeft laten plaatsen, dan is dit het enige uit de 19e eeuw en het laatste dat geschonken is. Het raam van Maria Catharina Truchsess van Waldburg-Zeil, dat zich naast dat van Karel Anton Frederik bevindt, is het enige uit de 18e eeuw. De overige ramen stammen allemaal uit de 17e eeuw.

Het raam van Karel Anton Frederik is gewijd aan de profeet Elisa, de opvolger van de profeet Elia (zie het raam van Herman Frederik van den Bergh en zijn vrouw). Samen worden zij beschouwd als de grondleggers van de karmelietenorde. Elisa is afgebeeld in een karmelietenhabijt staande bij een boom die Elia had geplant. Zijn kale hoofd verwijst naar het Bijbelvers 2 Koningen 2:23, waarin hij door een stel jongens voor kaalkop wordt uitgescholden.

Bronnen