Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kattenburg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het witgepleisterde huis met schilddak genaamd Kattenburg op het adres Het Kattenburg nummer 3 in 's-Heerenberg is sinds 31 januari 1967 een rijksmonument (nr. 9280). Het heeft een empire-deurpartij met stoep; deze deurpartij zit in de voorkant van het huis dat aan de zuidzijde is gelegen; het huis ligt dus met de noordzijde aan Het Kattenburg. De voorkant / hoofdingang zijn bereikbaar vanuit de Walsteeg - hierdoor word in sommige monumenten-overzichten (o.a. in Wikipedia) dit huis als Walsteeg 3 vermeld - wat echter onjuist is (Walsteeg 3 is namelijk een onderdeel van het perceel aan de Oudste Poortstraat 6, dat aan de achterkant de huisnummers Walsteeg 1a, 3 en 5 heeft). In het tijnsboek heeft het nummer T.107.

De naam Kattenburg kan worden afgeleid van het Franse woord chat in de betekenis van verdedigingswerk, schuilplaats of bedekte waarnemingspost.

In 1841 kocht dokter Hajenius namens de hervormde gemeente de tijns af voor een bedrag van zestien Kleefse daalders. Dit kwam overeen met twintig keer de jaartijns.

Het pand is daarna jarenlang de woning geweest van de 's-Heerenbergse predikanten

Of het huis daarna nog diende als hervormde pastorie is ons niet bekend. Het pand is tegenwoordig een kantoorlocatie, zie de straat Het Kattenburg.

Kattenburg (zuid-, oost- en noordgevel) anno 1928
Kattenburg
Foto Benny Schuurman

Bronnen