Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Linssen, Toon: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (Helmes)
 
(19 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
[[Bestand:Linssen2.jpg|300px|thumb|right]] ‎
Aan de [[Lengelseweg 's-Heerenberg|Lengelseweg]] nummer 41 te [['s-Heerenberg]] bevond zich de [[kruideniers|kruidenierswinkel]] '''Linssen-Heinst''', naast dropfabriek Langenberg waar nu (augustus 2007) nog het kantoorgedeelte van overeind staat. Aan dezelfde Lengelseweg bevond zich  
+
[[Bestand:Winkel (2).JPG ‎|300px|thumb|'''Rechts Langenberg Drop‎]] 
kruidenierswinkel Helmes, groentezaak Jansen en schoenmaker Ruikes.
+
'''Toon Linssen''' had een [[kruideniers|kruidenierswinkel]] aan de [[Lengelseweg 's-Heerenberg|Lengelseweg]] nummer 41 in [['s-Heerenberg]], naast de dropfabriek van [[Langenberg]] (waarvan nu alleen nog het kantoorgedeelte overeind staat). Aan dezelfde Lengelseweg bevonden zich kruidenierswinkel [[Helmes, Wilhelmine Hendrine|Mieneke Helmes]], groentezaak [[J&J groentehandel|Jansen]] en [[Schoenmakers|schoenmaker]] Ruikes.
  
Het waren Dora Heinst en Toon Linssen die er zaken deden. Toon was een zoon van [[Bakker Linssen|bakker Linssen]] uit 's-Heerenberg, tegenover hotel [[Heitkamp]]. Toon was zeer bekend in
+
Jan Heinst uit Lengel en Wilhelmina Alberta Koster van de Piet haan uit Wehl startte rond [[1900]] een winkeltje aan de Lengelseweg 41 te ’s-Heerenberg.
's-Heerenberg en omgeving, ook omdat hij veel brood rondgebracht had als zoon van bakker
 
Linssen. Zijn hobby was handelen in alles wat los en vast zat. Hij kon met iedereen goed
 
overweg.
 
  
Je kon er levensmiddelen kopen maar ook klompen. Als er een klant kwam die klompen zocht
+
==Dora Heinst en Toon Linssen==
in een maat die er niet was, moest de zoon op de fiets naar de stad om de juiste maat
+
Dora (Theodora Johanna, geboren 4 november [[1911]]) als jongste dochter van het gezin Heinst aan de Lengelseweg en Toon (Antonius Jacobus Cornelis,  geboren 10 december [[1911]]) als oudste zoon van [[Bakker Linssen|bakker Linssen]] uit 's-Heerenberg, tegenover hotel [[Heitkamp]] zette de zaak van Jan Heinst in [[1950]] voort en zijn rond [[1975]] gestopt.  
klompen even te lenen bij de Fa. Witte. Toon en Dora hielden de klant wel even aan de
 
praat. De verrekening bij Witte vond achteraf plaats.
 
  
De winkel was de gehele week geopend, zelfs op de zondag. Dan kwamen de Duitsers, koffie
+
Toon was zeer bekend in 's-Heerenberg en omgeving, ook omdat hij als zoon van [[bakkers|bakker]] Linssen veel brood rond bracht. Zijn hobby was handelen in alles wat los en vast zat. Hij kon met iedereen goed overweg.
en sigaretten en "gute buter" (roomboter) kopen. Men had dan  vrij  en  in Nederland
+
   
waren deze spullen veel goedkoper. De roomboter kwam van de botterfabriek ([[Coop Zuivelfabriek Bergh|boterfabriek]])
+
Toon en Dora wilden niet de overstap maken naar zelfbediening en hun zoon had geen interesse om de zaak over te nemen. Uiteindelijk is rond [[1975]] de winkel gesloten en beiden hebben er tot hun dood geleefd. Toon is in [[1980]] overleden en Dora in [[1992]]. Het pand is rond [[1980]] verkocht aan dropfabriek Langenberg. In [[2004]] is het pand uiteindelijk afgebroken. Tot op heden is het een braak liggend terrein. Deze kruidenierszaak was één van de vele kruidenierszaken in 's-Heerenberg.
uit Zeddam. Aan de voorgevel hingen verschillende automaten voor sigaretten, kauwgom (trio
 
en bazooka) en drop. Elke vrijdag kwam Alimenta uit Doetinchem de levensmiddelen voorraad
 
aanvullen en ook drankenhandel Hein van Uhm uit 's-Heerenberg heeft menig kratje bier de
 
kelder ingebracht. De omzet was goed en er werd ook nog wat verdiend. Toon en Dora wilden  
 
niet de overstap maken naar zelfbediening en hun zoon had geen interesse om de zaak over  
 
te nemen. Uiteindelijk is rond [[1970]] de winkel gesloten en beiden hebben er nog jaren
 
geleefd. Toon is in [[1980]] overleden en Dora in [[1991]]. Het pand is rond 1980 verkocht aan  
 
dropfabriek Langenberg.
 
  
 +
'''Uit verhalen,'''  begon men met het verkopen van hout en petroleum en schoenpoets. De opbrengsten waren niet voldoende en dus moest  Jan Heinst als vertegenwoordiger door Nederland reizen om kwasten te verkopen van de Borstelfabriek in ’s-Heerenberg. Daarnaast repareerde oma de kragen van de overhemden. Uiteindelijk heeft het gezin vijf kinderen gekregen, waarvan Dora Heinst de jongste was.
  
 +
Je kon er levensmiddelen kopen maar ook klompen. Als er een klant kwam die klompen zocht in een maat die er niet was, moest de zoon op de fiets naar de stad om de juiste maat klompen even te lenen bij de [[Witte kruidenier|Fa. Witte]]. Toon en Dora hielden de klant wel even aan de praat. De verrekening bij Witte vond achteraf plaats.
  
{{Onderwerp|Beroepen|Kruideniers}}
+
De winkel was de gehele week geopend, zelfs op de zondag. Dan kwamen de Duitsers, koffie en sigaretten en "gute Butter" (roomboter) kopen. Men had dan  vrij  en  in Nederland waren deze spullen veel goedkoper. De roomboter kwam van de [[Coop Zuivelfabriek Bergh|boterfabriek]] in [[Zeddam]].
 +
 
 +
Elke vrijdag kwam het bedrijf Alimenta uit [[Doetinchem]] de levensmiddelen brengen en [[Drankenhandel Van Uhm]]  en [[Drankenhandel Pennards]] uit ’s-Heerenberg zorgden voor de voorraad bier en frisdrank. Veel kratten gingen de kelder in om gekoeld verkocht te kunnen worden. De fa. Zadelhof zorgde voor de voorraad aan vleeswaren en met name boterhamworst uit blik werd veel verkocht. De firma Löwenthal uit [[Ulft]] zorgde voor de tabakswaren.
 +
 
 +
Elke week kwamen er vertegenwoordigers van verschillende bedrijven vragen wat ze mochten leveren en enkele dagen later werd het dan gebracht. Omdat de winkel gedateerd werd moest er een keer verbouwd worden. De deel werd in gericht als winkel en de klanten bleven komen. Na de verbouwing werd de zaak feestelijk geopend.
 +
Er werd veel op “de pof” gekocht en regelmatig moest er achteraan gegaan worden om het geld te verkrijgen, wat uiteindelijk altijd wel lukte.
 +
 
 +
Aan de voorgevel hingen verschillende automaten voor sigaretten, kauwgom (Trio en Bazooka Joe) en drop. De omzet was goed en er werd ook nog wat verdiend.
 +
 
 +
==Bron==
 +
Foto's en gedeelte tekst, Wilfried Linssen (Zoon)
 +
 
 +
[[Categorie:Kruideniers]] [[Categorie:Verdwenen Bergh]] [[Categorie:'s-Heerenberg Lengelseweg]]

Huidige versie van 3 mrt 2022 om 12:50

Linssen2.jpg
Rechts Langenberg Drop‎

Toon Linssen had een kruidenierswinkel aan de Lengelseweg nummer 41 in 's-Heerenberg, naast de dropfabriek van Langenberg (waarvan nu alleen nog het kantoorgedeelte overeind staat). Aan dezelfde Lengelseweg bevonden zich kruidenierswinkel Mieneke Helmes, groentezaak Jansen en schoenmaker Ruikes.

Jan Heinst uit Lengel en Wilhelmina Alberta Koster van de Piet haan uit Wehl startte rond 1900 een winkeltje aan de Lengelseweg 41 te ’s-Heerenberg.

Dora Heinst en Toon Linssen

Dora (Theodora Johanna, geboren 4 november 1911) als jongste dochter van het gezin Heinst aan de Lengelseweg en Toon (Antonius Jacobus Cornelis, geboren 10 december 1911) als oudste zoon van bakker Linssen uit 's-Heerenberg, tegenover hotel Heitkamp zette de zaak van Jan Heinst in 1950 voort en zijn rond 1975 gestopt.

Toon was zeer bekend in 's-Heerenberg en omgeving, ook omdat hij als zoon van bakker Linssen veel brood rond bracht. Zijn hobby was handelen in alles wat los en vast zat. Hij kon met iedereen goed overweg.

Toon en Dora wilden niet de overstap maken naar zelfbediening en hun zoon had geen interesse om de zaak over te nemen. Uiteindelijk is rond 1975 de winkel gesloten en beiden hebben er tot hun dood geleefd. Toon is in 1980 overleden en Dora in 1992. Het pand is rond 1980 verkocht aan dropfabriek Langenberg. In 2004 is het pand uiteindelijk afgebroken. Tot op heden is het een braak liggend terrein. Deze kruidenierszaak was één van de vele kruidenierszaken in 's-Heerenberg.

Uit verhalen, begon men met het verkopen van hout en petroleum en schoenpoets. De opbrengsten waren niet voldoende en dus moest Jan Heinst als vertegenwoordiger door Nederland reizen om kwasten te verkopen van de Borstelfabriek in ’s-Heerenberg. Daarnaast repareerde oma de kragen van de overhemden. Uiteindelijk heeft het gezin vijf kinderen gekregen, waarvan Dora Heinst de jongste was.

Je kon er levensmiddelen kopen maar ook klompen. Als er een klant kwam die klompen zocht in een maat die er niet was, moest de zoon op de fiets naar de stad om de juiste maat klompen even te lenen bij de Fa. Witte. Toon en Dora hielden de klant wel even aan de praat. De verrekening bij Witte vond achteraf plaats.

De winkel was de gehele week geopend, zelfs op de zondag. Dan kwamen de Duitsers, koffie en sigaretten en "gute Butter" (roomboter) kopen. Men had dan vrij en in Nederland waren deze spullen veel goedkoper. De roomboter kwam van de boterfabriek in Zeddam.

Elke vrijdag kwam het bedrijf Alimenta uit Doetinchem de levensmiddelen brengen en Drankenhandel Van Uhm en Drankenhandel Pennards uit ’s-Heerenberg zorgden voor de voorraad bier en frisdrank. Veel kratten gingen de kelder in om gekoeld verkocht te kunnen worden. De fa. Zadelhof zorgde voor de voorraad aan vleeswaren en met name boterhamworst uit blik werd veel verkocht. De firma Löwenthal uit Ulft zorgde voor de tabakswaren.

Elke week kwamen er vertegenwoordigers van verschillende bedrijven vragen wat ze mochten leveren en enkele dagen later werd het dan gebracht. Omdat de winkel gedateerd werd moest er een keer verbouwd worden. De deel werd in gericht als winkel en de klanten bleven komen. Na de verbouwing werd de zaak feestelijk geopend. Er werd veel op “de pof” gekocht en regelmatig moest er achteraan gegaan worden om het geld te verkrijgen, wat uiteindelijk altijd wel lukte.

Aan de voorgevel hingen verschillende automaten voor sigaretten, kauwgom (Trio en Bazooka Joe) en drop. De omzet was goed en er werd ook nog wat verdiend.

Bron

Foto's en gedeelte tekst, Wilfried Linssen (Zoon)