Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mammoetboom

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het Bedrijvencentrum (de voormalige LTS) aan de Zeddamseweg 84 in 's-Heerenberg staat een mammoetboom. Ooit stonden er twee naast elkaar, maar de noordelijke is in 2011/2012 gekapt.

De overgebleven boom staat op de website Monumentale Bomen (zie bronnen). Er zijn geen criteria waaraan een monumentale boom moet voldoen om vermeld te worden, zodat er geen beschermde status aan ontleend wordt. Wel laat de vermelding zien dat de boom bijzonder en vooral groot is. Hij had op 28 februari 2016 een stamomtrek 4,23 meter (gemeten op de standaardhoogte van 1,30 meter; borsthoogte) en een hoogte van ongeveer 21 meter.

De twee mammoetbomen in november 2009
De resterende mammoetboom in juli 2017

Mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum) kwamen voor de IJstijd op het hele noordelijke halfrond voor, maar zijn nadien alleen in Californië nog inheems. Zij danken hun naam aan feit dat ze enorm hoog, dik en oud kunnen worden. De General Sherman Tree in het Sequoia National Park in Californië heeft een stamomtrek van 26 meter op borsthoogte, is ruim 83 meter hoog en omstreeks 2500 jaar oud. Hij is daarmee het oudste levende wezen op aarde. De boom aan de Zeddamseweg is dus nog maar een beginneling. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werden de eerste mammoetbomen als sierbomen in Europa aangeplant, maar het is niet bekend uit welk jaar de bomen aan de Zeddamsweg precies stammen; de geschatte leeftijd is circa 100 jaar, dus rond 1920 geplant. Het zal dan ook nog enige tijd duren voor de 's-Heerenbergse mammoetboom echt monumentaal is.

Ook in het park van Villa Ruimzicht in Doetinchem staat een Mammoetboom, die nog iets groter is. Hij is rond 1853 geplant en was in 2018 33 meter hoog.

Bronnen