Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mariakapel Beek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Mariakapel van Beek en Loerbeek aan de Zuider Markweg / hoek Kerkhuisstraat is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 22).

Dit kapelletje werd op 15 augustus 1946 (Maria Tenhemelopneming) ingewijd door pastoor Hendrix. Het werd opgericht door de afdeling Jonge Boeren Beek uit dankbaarheid voor het behoud van de Beekse parochie in de Tweede Wereldoorlog.

In de oorlog hadden verenigingen hun kas moeten afstaan aan de Duitse bezetter, maar de Jonge Boeren hadden toen een deel achtergehouden. Met dat geld konden zij de bouw gedeeltelijk betalen. Om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen, hebben zij toneelstukken opgevoerd.

De Mariakapel werd gebouwd op een stuk grond dat de Beekenaar Leuverink hiervoor beschikbaar stelde. Net als de Jonge Boeren deed hij dit uit dankbaarheid dat hij de oorlog overleefd had. Het grondstuk was echter zo drassig, dat er eerst ruim honderd karrenvrachten zand op moesten worden stort alvorens de bouw kon beginnen.

Het metselwerk is uitgevoerd in Vlaams verband. Kenmerkend zijn verder het zadeldak, de tuitgevels en de rondboog.

Op de dag van de inwijding werden er ook een processie en een openluchtlof gehouden. Sindsdien zijn er incidenteel tijdens Maria-vieringen nog wel processies naar deze kapel gehouden. De laatste keer was in mei 2005 ter gelegenheid van de herinzegening van de kapel.

Jonge Boeren Beek bij de Mariakapel na de inwijding.
Zittend rechts naast de kapel pastoor Hendrix.
Beek.jpg

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...


Bronnen