Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messing, Anna Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Reiniera en haar moeder Maria te Wiel in de voortuin van De Kapel in Azewijn op 25 juli 1943.
Zuster Reiniera werd op 2 april 1895 geboren op de boerderij De Kapel in Azewijn als Anna Maria Messing. Zij was de vijfde in de rij van de acht kinderen van Wilhelm Messing en Maria te Wiel. Haar moeder was de enige dochter van de architect Arnold te Wiel junior.

In het bevolkingsregister van Bergh is te lezen dat Anna op 18 februari 1913, nog maar zeventien jaar oud, naar Amersfoort is vertrokken. Daar is zij ingetreden in het klooster van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Toen zij op 15 augustus 1915 de geloften aflegde, nam zij de kloosternaam zuster Reiniera aan.

De zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort waren onderwijzeressen. In het moederhuis in Amersfoort behaalde zuster Reiniera de Hulpakte Lager Onderwijs, waarna zij in 1918 naar Utrecht vertrok. Toen zij daar les gaf aan de school van het klooster aan de Deken Roesstraat, heeft zij het diploma Handwerken behaald. In 1926 werd zij overgeplaatst naar een ander klooster in Utrecht, aan de Notebomenlaan. In 1931 ging zij naar het klooster aan de Voorstraat in Dordrecht, ook weer om les te geven.

Op 3 maart 1945, slechts een maand voor haar vijftigste verjaardag, is zuster Reiniera overleden in het klooster in Dordrecht. Al sinds Kerstmis 1944 lag zij met pleuritis op bed, en op 1 maart was haar toestand zo kritiek dat de dokter het beter vond dat ze bediend werd. Twee dagen later overleed ze. Onder normale omstandigheden was de ziekte haar waarschijnlijk niet fataal geworden, maar in de eerste maanden van 1945 leed het westen van ons land onder de hongerwinter. Voedselgebrek is mede een oorzaak van haar dood geweest, zodat zij indirect het slachtoffer is geworden van de oorlogsomstandigheden.

Na haar vertrek uit Azewijn heeft zuster Reiniera per brief contact met haar familie onderhouden. Enkele keren per jaar, maar in ieder geval met Kerstmis kreeg iedereen een brief. Slechts bij hoge uitzondering heeft zij haar familie nog in levenden lijve kunnen ontmoeten. Enkele van die gelegenheden zijn nog bekend. Zo is in 1927 haar moeder in Utrecht op bezoek geweest. De laatste keer dat zuster Reiniera haar familie zag was op 25 juli 1943 op De Kapel bij de viering van de 85e verjaardag van haar moeder. Daarna heeft zij nog tot in februari 1945 brieven geschreven. Daarin heeft ze op geen enkele manier laten blijken dat ze zwaar ziek was; ze verwees hooguit naar de beproevingen van de hongerwinter. Hoe ze aan haar einde is gekomen, bleek dan ook pas in 2002, toen in het archief van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort een beschrijving van haar ziekbed werd gevonden.

Het moederhuis te Amersfoort van de zusters van OLV van Amersfoort. Het pand is aangekocht in 1843.

De kwartierstaat en de levensloop van Anna Messing staan in Old Ni-js nr. 49, het themanummer over Azewijn.