Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Misseldine, Jack

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 25 jan 2021 om 09:20 (interne link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jack Misseldine (klein).jpg

Sergeant Jack Misseldine (21) uit Warboys in het toenmalige Engelse graafschap Huntingdonshire was de boordwerktuigkundige van de Short Stirling bommenwerper die op 12 maart 1943 neerstortte in Loerbeek.

Misseldine werd op 31 juli 1921 geboren als enige zoon van Joseph en Emilie Misseldine. Hij had twee oudere zussen. De jongste overleed in 1978; de oudste heeft in 1998 een brief geschreven aan Hennie Freriks met daarin de enige foto die zij nog van haar broer had.

Na de middelbare school in Ramsey, niet ver van Warboys, heeft Misseldine in 1937 dienstgenomen bij de RAF. Hij was toen nog maar zestien jaar oud. Hij ging naar de gerenommeerde No. 1 School of Technical Training (No. 1 S of TT) op de RAF vliegbasis Halton in het graafschap Buckinghamshire, waar hoog gekwalificeerde vliegtuigmecaniciens werden opgeleid. Bij het uitbreken van de oorlog was hij zodoende al een volleerd boordwerktuigkundige. Van de rond een miljoen mannen en vrouwen die in de oorlog bij de RAF hebben gediend, zijn er maar zo'n 17.000 hun in Halton opgeleid. Ondanks hun relatief kleine aantal werden zij de ruggengraat van de RAF genoemd. Hun technische kennis en kunde waren ongeëvenaard.

Over Misseldines loopbaan bij de RAF zijn helaas nog geen gegevens voorhanden. Hij is met de zeven andere bemanningsleden van Short Stirling EF330 omgekomen. Zes van hen, waaronder Misseldine, konden niet geïdentificeerd worden. Zij werden alle acht begraven op het r.-k. kerkhof in Beek. In de eerste twee graven liggen de vliegeniers die wel geïdentificeerd konden worden, Miller en Binning. De overige zes, waaronder Misseldine, liggen in de graven 3 tot 6, maar niet noodzakelijk onder hun eigen grafsteen.

Alle acht staan zij op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg, die op 5 mei 2010 werd onthuld. Misseldine wordt ook geëerd op het oorlogsmonument in zijn geboorteplaats Warboys en op een plaquette in de hal van zijn middelbare school in Ramsey.

Misseldine staat ook op de Roll of Honour van de Oldhaltonians, de afgestudeerden van No. 1 S of TT. Van de 17.000 van hen die in de oorlog hebben gediend, zijn er 1600 omgekomen; bijna tien procent. De Roll of Honour is een boek met de namen van de gesneuvelden, dat op 4 november 2008 is geplaatst in een glazen vitrine in de kerk van Halton, het dorp waaraan de vliegbasis Halton zijn naam dankt.

Graf Misseldine J Beek.jpg
Warboys War Memorial.jpg


Hierboven:
De plaquette in de hal van Misseldines middelbare school in Ramsey. Vijftien oud-leerlingen van deze school zijn in de oorlog omgekomen.

Links:
De grafsteen van Misseldine op het kerkhof van Beek

Hiernaast:
Het oorlogsmonument in Misseldines geboorteplaats Warboys. Zes dorpsbewoners sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Hun namen staan onderaan, onder de 52 doden uit de Eerste Wereldoorlog.

Klik op de foto's voor een vergroting.


Bronnen