Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Naardingerland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Naardingerland is een oude naam voor de Nederlandse landstreek Het Gooi. Dit gebied was ooit een bezit van de graven van Hamaland. De naam verwijst naar Naarden, de oudste stad in deze streek, en kwam in diverse spellingen voor, zoals Naerdincklant, Nardinclant, Narderland, Nardingelant.

De steek werd aan het eind van de achtste eeuw gekerstend door Sint Ludger, die ook Hamaland heeft gekerstend. Wellicht is Naardingerland mede hierdoor Hamalands bezit geworden.

Naardingerland ging over naar het Stift Elten toen Wichman IV van Hamaland deze abdij in 967 stichtte. Keizer Otto I bevestigde de schenking in een oorkonde van 29 juni 968. In 1280 droeg abdis Godelindis het Naardingerland voor een jaarlijks bedrag van 25 Utrechtse ponden in eeuwige erfpacht over aan graaf Floris V van Holland.

Net als de kerk van het Stift Elten zijn er ook in het Gooi kerken aan Sint Vitus gewijd: in Blaricum, Bussum, Hilversum en Naarden.

Bronnen

  • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 36–40
  • Geschiedenis van 't Gooi op Wikipedia