Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Graven van Hamaland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De graven van Hamaland leefden duizend jaar of nog langer geleden. Zij zijn bekend uit diverse oorkonden die tijdens hun leven of naderhand zijn geschreven, maar in vrijwel alle gevallen is de informatie fragmentarisch en voor verschillende interpretaties vatbaar. Onder historici is er dan ook geen overeenstemming over de stamboom en de opvolgingen van de graven van Hamaland.

Zo is er verschil van inzicht over de lijn van opvolging. Kon de mannelijke lijn steeds gevolgd worden, of is de titel via een dochter weleens overgegaan op een schoonzoon? Ook is er niet altijd duidelijkheid over een graaf die in een bepaalde periode met zelfde naam in verschillende oorkonden voorkomt. Was dit steeds dezelfde persoon, of is er sprake van een vader en een zoon (of een neef)?

Als een belangrijke inkomstenbron van de gaven van Hamaland wordt de ijzerwinning genoemd. Die vond plaats in het Bergherbos en ook in Appel bij Nijkerk.

De graven van Hamaland worden meestal als zodanig aangeduid: van Hamaland. Echter, vaak waren zij ook graaf van andere graafschappen, of betrokken bij het bestuur of de verdediging van gebieden buiten Hamaland. Deze gebieden lagen elders in de huidige provincie Gelderland, in Utrecht, in het Gooi en noordwaarts tot aan de Waddenzee.

De nu volgende chronologische lijst van graven van Hamaland is niet de enig mogelijke, maar komt in grote lijnen wel overeen met andere varianten. De lijst loopt van de tweede helft van de achtste eeuw tot het midden van de elfde eeuw.

Bronnen