Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Noury & van der Lande

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Noury & van der Lande (sinds 1911 officieel Industriële Maatschappij v/h Noury & van der Lande N.V.) was een voedingsmiddelen- en chemiebedrijf met een vestiging in Emmerik, waar ook mensen uit Bergh werkten.

Noury & van der Lande begon in 1838 in Deventer met het verwerken en verhandelen van plantaardige oliën en graan. Het bedrijf bestond aldus uit een meelfabriek en een oliefabriek. In de 20e eeuw ging het bedrijf zich ook in de chemische sector ontwikkelen.

Er werden fabrieken geopend in Roermond, Frankrijk en Engeland. Rond 1931 werd in Emmerik begonnen met de productie van verfpigmenten, en in 1937 met de fabricage van citroenzuur met behulp van schimmels.

Bij het bombardement op Emmerik op 14 juni 1944 werd ook de fabriek van Noury & van der Lande getroffen. Hierbij zijn J.Th. van de Kamp en H.J. Kamphuis omgekomen.

In de vestiging in Emmerik vond op 7 januari 1971 een explosie plaats, waarbij twee doden vielen, waaronder Bart van Wessel uit 's-Heerenberg. Deze fabriek heeft daarna nog tot 1977 bestaan.

Uiteindelijk is Noury & van der Lande opgegaan in het AKZO-concern

Bron