Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Onderwijzerswoning Kilder

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderwijzerswoning Kilder.jpg

Het woonhuis in Kilder met het adres Hoofdstraat nummer 3 is een voormalige onderwijzerswoning. Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 74).

Het huis is in 18931894 gebouwd voor het hoofd van de, toen nog, openbare lager school in Kilder. Oorspronkelijk was het verbonden met de klaslokalen, maar het schoolgedeelte werd in 1960 afgebroken. De architect was Hendrik Ovink uit Doetinchem. De bouwtekening bevindt zich in het archief van Architectenbureau Ovink, dat bewaard wordt in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem.

Het metselwerk, inclusief dat van de lisenen op de hoeken en de friezen onder de rand van het zadeldak, is uitgevoerd in kruisverband. Ook de gevelplint is gemetseld. De gevels worden gedecoreerd door banden in gele baksteen, waarin de ontlastingsbogen opgenomen zijn. In de boogvelden onder de ontlastingsbogen is siermetselwerk gebruikt. Het bovenlicht is niet versierd.

Een gedeelte van de bouwtekening van architect Ovink
De woning en de school in de tijd van meester Wevers,
het eerste schoolhoofd

De onderwijzerswoningen in Beek en 's-Heerenberg

De onderwijzerswoning aan de Sint Jansgildestraat in Beek en de onderwijzerswoning aan de Oude Doetinchemseweg in 's-Heerenberg zijn van een vrijwel identiek ontwerp. Ze zijn gebouwd in 1910 respectievelijk 1914.

Wie de architect van deze twee woningen was, kon nog niet worden achterhaald. Gezien de gelijkenis kan echter worden aangenomen ze ook door Ovink zijn ontworpen. Mogelijk is voor de bouw de bouwtekening van Kilderse school-met-onderwijzerswoning gebruikt.

Het opvallendste verschil is dat het siermetselwerk van zowel de Beekse als de 's-Heerenbergse woning uitbundiger is door een gevarieerder gebruik van donkere en lichte bakstenen.