Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ovink, Hendrik Johan Lambert

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrik Johan Lambert (Hendrik) Ovink was een architect. Hij werd 6 oktober 1836 geboren in Terborg als zoon van Hendrik Willem Ovink en Johanna Wilhelmina Salemink. Hij is de grondlegger van het Architectenbureau ir. H.J.L. Ovink en ir. G.K. Thijssen te Doetinchem. Ovink vestigde zich als timmerman in IJzevoorde in de toenmalige gemeente Ambt Doetinchem en werkte dikwijls op kasteel De Slangenburg. Op 12 oktober 1869 vertrok hij naar Doetinchem (stad) en vestigde zich daar als architect. Op 1 januari 1870 werd hij benoemd tot gemeente-architect van Doetinchem. Daar is hij op 9 oktober 1924 overleden.

In 1893 ontwierp hij in opdracht van het gemeentebestuur van Bergh de openbare scholen van 's-Heerenberg en Kilder. Het architectenbureau Mazzola te Geldermalsen heeft een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de vestiging van een dependance van het nationaal schoolmuseum (nu: Nationaal Onderwijsmuseum) in de genoemde school te 's-Heerenberg. Uiteindelijk is er de Bibliotheek 's-Heerenberg gekomen. Van de school in Kilder staat alleen het woonhuis er nog. Verder heeft hij de kosterswoning van de Nederlands Hervormde Kerk te 's-Heerenberg ontworpen.

Andere plaatsen waar hij scholen heeft ontworpen, zijn Doetinchem, Dinxperlo, Lichtenvoorde, Ruurlo en Varsseveld in de Gelderse Achterhoek en Westervoort en Zevenaar in de Liemers.

Bronnen