Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pastoor Galama Kapelaan Van Rooijen 1942 – 2022

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dienst voor Pastoor Galama en zijn kapelaans 26 -06-2022.jpg

Op zondag 26 juni 2022 werd in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg een eucharistieviering gehouden om de tachtigste sterfdag te gedenken van pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen. Beiden zijn in juni 1942 overleden in het concentratiekamp Dachau. Kapelaan Hegge overleefde de ontberingen. Hij overleed in 1976.

De eucharistieviering werd geleid door dr. Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop Utrecht. De concelebranten waren pastoor mr. M.J.A. Oortman en diaken Th.H.M. Reuling OFS van de parochie Heilige Gabriël met assistentie van acolieten en misdienaars. Medewerking werd verder verleend door het Pancratiuskoor o.l.v. de heer N.A. Jansen en het Gabriëlkoor o.l.v. B. Koolenbrander.

Aan het eind van de dienst heeft de kardinaal samen met genodigden de gedachteniskapel achter in de kerk gezegend. Bij het verlaten van de kerk bracht het Sint Antoniusgilde een vendelhulde, waarna men in optocht naar het monument De Goede Herder trok. De kardinaal en zijn concelebranten werden gevolgd door het Sint Antoniusgilde, Harmonie Crescendo, jeugdleden van FC Bergh in sporttenue (waarin MvR is opgegaan, de voetbalclub waarvan Marinus van Rooijen de naamgever was), kinderen die de gedichten gingen voorlezen, acolieten en misdienaars met het processiekruis, burgemeester Harry de Vries en wethouder Henk Groote, familieleden, de legatieraad van Gabriëlbestuur en verdere betrokkenen en kerkbezoekers.

Ceremoniemeester Wouter ten Have maakte aan het einde van de dienst bekend dat er in november 2022 voor pastoor Galama en zijn kapelaans Van Rooijen en Hegge Stolpersteine zullen worden gelegd in de Hofstraat destijds hun pastorie stond. Stolpersteine zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaalsocialisme te gedenken. In 's-Heerenberg zijn in 2013 op de hoek van de Kellenstraat twee Stolpersteine gelegd voor Ben Straus en zijn vrouw Hedwig Levita.

Bronnen

  • Parochie Heilige Gabriël
  • Boekje Ed te Pas
  • Foto's Benny en Marcel Schuurman.