Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pastoor Meursstraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Pastoor Meursstraat in Azewijn loopt van de kruising met de Leppestraat, Brummelhof en het Mattheüsplein naar de kruising met de Laakweg en de Passtraat. Na 65 meter op de kruising met de Aswinstraat en Op den Dam maakt de straat een haakse bocht naar links.

De straat is genoemd naar Henricus Meurs (18081882), de eerste pastoor van de Mattheuskerk. Voor 1969 heette de straat Kerkstraat.

Tegenover nummer 2 t/m 6a ligt het kerkhof echter zonder ingang vanaf deze straatkant; de ingang zit aan het Mattheüsplein, bij de kerk. Bij het grasperkje op de hoek met Op den Dam staat een informatiebord met plattegrond van Azewijn. In de haakse bocht van deze straat ligt het Pastoor van Halplein, met enkele speeltoestellen en banken. Ten zuiden van de straat ligt verderop het voetbalveld van VV Den Dam; de kantine heeft huisnummer 14. Bij nr. 12 staat een laadpaal voor elektrische auto's.

De huizen in de straat zijn gebouwd in de periode van 1800 (huisnummer 10) tot 2018 (huisnummers 2 t/m 6a). Nummer 1 is statig een huis uit 1875; ten westen van nummer 1 ligt het doodlopende zijstraatje Den Hof met vijf huizen uit 1995. Tussen nummer 7 en 9 ligt de Garbenstraat, ook een doodlopende zijstraat met huizen uit de 90er jaren.

Het grondstuk waar nu de nieuwe huizen 2 t/m 6a staan, werd tot 2017 geheel ingenomen door het pand van bakker Berntsen.

Bedrijven

  • nr. 10: Poelier Kock - de winkel bevindt zich iets naar achteren, achter nummer 10a, in een apart gebouwtje naast de oprit.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...