Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ruikes, Felix Lambertus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Felix Ruikes uit 's-Heerenberg werd geboren op 20 juli 1925. Hij heeft gewoond aan de Lengelseweg.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 3-7 RI

Foto in uniform.jpg
Felix Ruikes (zonder baret, met de arm leunend over het raam) en anderen in de trein op weg naar de boot naar Nederlands Indië.

Felix is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest met het infanteriebataljon 3-7 RI, een onderdeel van de 7 December-Divisie.

3-7 RI is op 15 oktober 1946 met de Kota Baroe naar Indië vertrokken en kwam op 22 november aan in Semarang op Midden-Java. Daar heeft het bataljon bewakingsdiensten uitgevoerd tot het tijdens de Eerste Politionele Actie gebied ten zuiden van Semarang bezette. In de tijd daarna is 3-7 RI op meerdere plaatsen op Midden-Java gelegerd geweest. Het bataljon heeft ook actief aan de Tweede Politionele Actie deelgenomen. De thuisreis begon op 3 december 1949 aan boord van de Sibajak. De aankomst in Rotterdam was op 28 december. 3-7 RI heeft achttien doden moeten achterlaten.

Felix schreef regelmatig een brief aan het Katholiek Thuisfront in zijn woonplaats. Op 2 december 1949, de dagvoor vertrek naar Nederland, heeft hij 's ochtends in Batavia een ontmoeting gehad met Joseph Berendsen. Die middag is 3-7 RI naar de haven van Tandjong Priok gebracht voor inscheping. De afvaart van de Sibajak was de volgende dag.

Andere militairen van 3-7 RI

Zie ook


Zijn verdere leven

Kort na thuiskomst uit Indonesië is Felix naar Den Haag verhuisd om daar te trouwen.

Hij is in 2001 overleden.

Bron o.a.

  • Mededeling Marianne Hiemstra-Ruikes