Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Scheublin, Cees

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor Scheublin Braamt.jpg

Cees Scheublin werd geboren op 20 maart 1917. Op 25-jarige leeftijd trad hij in bij de orde van de franciscanen, waar hij de kloosternaam Mauritius aannam. Van 1950 tot 1966 was hij kapelaan in achtereenvolgens Nieuwe Niedorp, Venray, Woerden, Nijmegen en Maastricht. In 1966 verliet hij de orde, 49 jaar oud. Zo werd hij wereldheer – een priester die geen lid is van een orde of congregatie. De aartsbisschop van Utrecht benoemde hem toen tot kapelaan in de Utrechtse wijk Lombok.

Op 12 juli 1973 werd hij pastoor van de parochie van O.L.V. Altijddurende Bijstand in Braamt als opvolger van pastoor Kemme. Met zijn gloedvolle preken en actieve inzet voor het jeugd- en jongerenwerk werd hij al gauw alom gewaardeerd. Tot 1976 was hij tevens godsdienstleraar aan de Mgr Bekkers LTS in 's-Heerenberg en de Willibrordmavo in Doetinchem.

Hij schreef regelmatig een herderlijk stukje voor het kerkblad. Als eerbetoon werd na zijn dood een selectie van 140 van deze stukjes is in een kleine oplage uitgegeven onder de titel "Dacht ik zo…". Dit zijn de woorden waarmee hij zijn stukjes steeds afsloot. Het boekje is aanwezig in de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh.

Pastoor Scheublins populariteit kon de reden voor zijn aanstelling in Braamt echter niet verhullen. In zijn eerdere loopbaan was hij meerdere keren overgeplaatst wegens seksueel misbruik van jongens. Desondanks werd hij in 1973 "eervol" ontslagen als kapelaan en bevorderd tot pastoor in een kleine parochie. Helaas hebben zich op de scholen waar hij godsdienstleraar was, toch nog incidenten voorgedaan.

Hij overleed onverwacht in de pastorie op 13 maart 1981, een week voor hij 64 zou zijn geworden. Hij werd op het parochiekerkhof begraven. Plannen om een straat naar hem te vernoemen, zijn niet doorgegaan.

Zijn plaats als pastoor werd waargenomen door pater De Vreeze tot de komst in augustus 1981 van zijn opvolger pastoor Klomp.


Bronnen