Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sellers, Greaton Wesley

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 25 jan 2021 om 09:22 (interne link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sellers, Greaton Wesley (observer).jpg
De grafsteen van Sellers op het kerkhof
van Beek

Flying officer Greaton Wesley Sellers jr. werd op 20 maart 1920 geboren in Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina als zoon van Greaton Wesley Sellers sr. en Katherine Gordon Saunders.

Sellers kwam uit een militair gezin. Zijn vader had in de Eerste Wereldoorlog gevochten en zijn broer Tom diende bij de marine. De Verenigde Staten raakten pas op 7 december 1941 bij de Tweede Wereldoorlog betrokken, maar Sellers wilde al eerder een bijdrage leveren aan de strijd tegen de Nazi's. Daarom stak hij de grens over naar Vancouver, waar hij zich op 13 augustus 1941 aanmeldde bij de Royal Canadian Air Force (RCAF). Hij was daarmee niet de enige; er waren destijds wel meer Amerikanen die bij de Canadese strijdkrachten dienstnamen.

In Canada werd Sellers opgeleid tot observer, een functie die zowel navigeren als bommenrichten inhield. Met de komst van modernere bommenwerpers werd deze functie gesplitst in die van navigator en van bommenrichter. Op de dienstfoto hiernaast draagt hij een enkele wing met de letter O van observer. Met het splitsen van die functie werd de O vervangen door een B (van bomb aimer of bomber) en een N (van navigator), maar naar verluidt hebben degenen die de wing nog met een O hebben ontvangen, deze vaak niet omgewisseld voor een exemplaar met een B of een N.

Begin november 1942 kwam Sellers per schip in Engeland aan. Over zijn diensttijd in Engeland zijn nog geen gegevens voorhanden. Hij was op een paar dagen na 23 jaar toen hij als bommenrichter van Short Stirling EF330 op 12 maart 1943 neerstortte in Beek. Alle acht bemanningsleden zijn bij dit ongeluk omgekomen. Zes van hen, waaronder Sellers, konden niet geïdentificeerd worden. Zij werden alle acht begraven op het r.-k. kerkhof in Beek. In de eerste twee graven liggen de vliegeniers die wel geïdentificeerd konden worden, Miller en Binning. De overige zes, waaronder Sellers, liggen in de graven 3 tot 6, maar niet noodzakelijk onder hun eigen grafsteen. Hoewel Sellers op deze vlucht de bommenrichter was, staat er op zijn grafsteen navigator (bomber). Dit waren de taken waar hij als observer voor was opgeleid.

Alle acht staan zij op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg, die op 5 mei 2010 werd onthuld. Aangezien Sellers in Canadese krijgsdienst het leven heeft verloren, staat zijn naam, net als die van Miller, ook vermeld in het Second World War Book of Remembrance. Dit gedenkboek, met de namen van meer dan 44.000 Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, ligt in de Peace Tower van het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.

Bronnen