Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Slee, Richard Arthur Boyson

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Flying officer Richard Arthur Boyson Slee (24) was de piloot van de Mustang Mark III van de Royal Air Force die op 17 september 1944 neerstortte bij Braamt. Het toestel van 19 Squadron had serienummer SR437.

Slee maakte deel uit van een formatie Mustangs die van de vliegbasis Grimbergen bij Brussel was opgestegen voor een patrouillevlucht in de omgeving van Arnhem en Nijmegen. Rond 1 uur 's middags werd 19 Squadron in de buurt van Emmerik aangevallen door een groot aantal Duitse Focke-Wulf Fw 190 jagers. Volgens Marketgarden.com vermeldt een Duitse bron dat Slee om 13.25 werd neergeschoten door Leutnant Vogt, commandant van de 5e Staffel van Jagdgeschwader 26. Delen van de vleugels van het toestel kwamen neer bij de molen van Braamt. De motor, de cockpit en Slee kwamen neer achter de boerderij van Kets aan de Koppelstraat te Braamt.

Slee had de Britse nationaliteit, maar was afkomstig uit Victoria in de Canadese provincie Brits-Columbia. Hij werd begraven in graf 4 op het protestantse kerkhof in Zeddam. Zijn naam staat op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg.

Mustang IIIs 19 Sqn RAF April 1944 IWM (CH 12876).jpg
Links: Een formatie Mustangs Mark III van 19 Squadron in april 1944. De toestellen hebben witte herkenningsstrepen op de neus en vleugels om verwisseling met de Duitse Messerschmitt Me 109 te voorkomen.
Dit type jachtvliegtuig werd in Amerika gemaakt en daar aangeduid met Mustang P-51. Bij de RAF heette ditzelfde type Mustang Mark III.

Rechts: Het graf van Slee op het protestante kerkhof in Zeddam

Klik op de foto's voor een vergroting.

Graf Slee NH Zeddam.jpeg

Bronnen