Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sleijfer, Henderickus Gerhardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Deken Sleijfer (links) op 21 november 1970 bij de inzegening van de Emmauskerk in Lengel door kardinaal Alfrink (midden). Rechts staat pastoor Assink.

Henderickus Gerhardus (Henny) Sleijfer was deken van het dekenaat 's-Heerenberg. Hij werd op 6 juli 1916 geboren in Groningen als zoon van Petrus Josephus Sleijfer en Tecla Helena Anna Maria Homveld.

Hij studeerde aan het grootseminarie Rijsenburg in Driebergen en werd op 20 juli 1941 in de Utrecht door aartsbisschop De Jong tot priester gewijd. Hierna ging hij Theologie studeren aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, waar hij in juni 1946 slaagde voor zijn doctoraalexamen.

Na zijn studie was hij korte tijd kapelaan in Hengelo (Ov.) tot hij in 1947 godsdienstleraar werd aan het Sint Bonifatius-Lyceum in Utrecht. Na één schooljaar benoemde aartsbisschop De Jong hem tot mededirecteur van de Katholieke Actie in het aartsbisdom. Katholieke Actie was een door paus Pius XI (paus van 1922 tot 1939) geïnitieerde lekenbeweging die de secularisering van de samenleving moest tegengaan. In Nederland heeft de organisatie bestaan van 1936 tot 1966.

Kort na de opheffing van de Katholieke Actie werd hij benoemd tot pastoor van de parochie O.L. Vrouw ten Hemelopneming in Doetinchem. Per 7 juni 1968 werd hij tevens deken van het dekenaat 's-Heerenberg. In Doetinchem was hij als geestelijke ook actief in het maatschappelijk werk en in de gezondheidszorg. Hij was leider van de volwassenencatechese in het aartsbisdom Utrecht.

Per 1 juli 1978 volgde pastoor Nollen van Stokkum hem in het dekenaat op als waarnemend deken.

Pastoor Sleijfer werd bij koninklijk besluit no. 37 van 9 april 1979 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hij overleed in Doetinchem op 1 mei 2003, 86 jaar oud, aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Hij werd begraven op de begraafplaats Slangenburg in Doetinchem.

Bronnen