Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Emmauskerk

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Planviewwer Gemeente Montferland
Foto: Google Streetview

Geschiedenis

De Emmauskerk in 's-Heerenberg was tot 2017 de kerk van de r.-k. Emmausparochie H. Cleophas in 's-Heerenberg-Lengel. De parochie werd opgericht op 6 januari 1968, maar al op Eerste Pinksterdag 1967 werd er een noodkerk ingericht in een magazijn van de Aneb kinderwagenfabriek. De nieuwe kerk werd in de jaren 19691970 gebouwd door J.F. Böhmer uit Doetinchem tussen de Oude Doetinchemseweg en winkelcentrum De Bongerd. De architect was Johannes Hermanus (Hans) Sluijmer jr. (1927-2005). De twee klokken hingen in de openlucht in een klokkenstoel bovenop de toren.

De westelijke grens van de Emmausparochie ligt iets westelijk van de Drieheuvelenweg en strekt zich in oostelijke richting tot enkele kilometers voorbij het dorp uit, omdat ook de buitengebieden van Lengel onder de parochie vallen. De grenzen zijn in samenspraak met de Pancratius- en de St. Oswaldusparochie getrokken.

Tijdens de hervormingen rond 1600 ging de kapel van Lengel verloren en ontstond een "gespleten" parochie, deels bij de Sint Pancratiusparochie in 's-Heerenberg en deels bij de Sint Oswaldusparochie in Zeddam. Rond 1800 kwam de kapel in bezit van de Staat der Nederlanden die haar verkocht aan Andries Berendsen, die hem verbouwde tot woning. In 1837 woonde daar Jan Eykelder en na sloop en herbouw de broers Hermsen. De plek waar de kapel eens stond heet de Kapelsebult, het aanliggende weiland, waar tot 1800 mensen werden begraven, wordt De Kerkhof genoemd.

Mede door de bevolkingsexpansie vanuit 's-Heerenberg richting Lengel is op 23 oktober 1966 kapelaan Gerrit Assink, uit Zutphen benoemd tot kapelaan (bouwpastoor) te 's-Heerenberg met de opdracht om de voorbereidende maatregelen te treffen voor de oprichting van een zelfstandige kerkparochie 's-Heerenberg-Lengel.

In 2017 is er een einde gekomen aan de Emmauskerk en is de kerk - na leegstand - aan de sloophamer blootgesteld. Op diezelfde plek werden in 2018 elf sociale huurwoningen gebouwd.

Muzikale gegevens

De kerk heeft sinds begin jaren 80 een elektronisch kerkorgel van het merk Johannus, een vooraanstaande fabrikant van elektronische kerkorgels. Tevens beschikt de kerk over een piano van het Duitse merk Geyer. Beide instrumenten konden mede worden aangeschaft door grote donaties door de parochianen.

Het kerkelijk zangkoor draagt de naam Emmauskoor.

Kruiswegstaties

In 1979 vervaardigde C. Gramsma (buurman van de kerk en lid van de Hervormde Gemeente) geheel vrijwillig de kruiswegstaties uit massief Frans eikenhout. De staties vormen een geheel met het interieur.

Lijst van pastoors

De Emmausparochie is opgegaan in het parochieverband Didam-'s-Heerenberg-Wehl, waaruit op 1 januari 2010 de nieuwe Parochie Heilige Gabriël is voortgekomen.

Foto's

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen