Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Smith, Howard Wallace

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het graf van Smith op het kerkhof
van Kilder

Flying officer Howard Wallace Smith (22) uit Abbotsford in de Canadese provincie Brits-Columbia was de piloot van Lancaster JB672, die op 22 mei 1944 neerstortte in Kilder. Hij werd geboren op 30 april 1922 als zoon van Ross en Eva Smith.

Smith en zijn bemanning waren nog maar drie weken eerder bij hun onderdeel, 630 Squadron, aangekomen. Op 7 mei maakte Smith als copiloot met een andere bemanning zijn eerste operationele vlucht. De eerste operationele vlucht met zijn eigen bemanning maakte hij op 11 mei, maar het is (nog) niet bekend met welke Lancaster (in elk geval niet met JB672). Daarna volgden twee vluchten met JB672; op 19 en 21 mei.

Smith ligt als Commonwealth War Dead begraven in Graf 7 op het kerkhof van Kilder. Behalve zijn ouders is ook zijn verloofde Fae Stewart van zijn dood op de hoogte gebracht. Zij woonde in New Westminster, niet ver van Smiths woonplaats Abbotsford.

Op 17 oktober 1946 is Smiths graf door officieren van de RAF geopend met het doel zijn identiteit te bevestigen. De vijf graven van Smiths bemanningsleden werden op 4 december 1946 met het zelfde doel geopend. In alle gevallen werd hun identiteit bevestigd aan de hand van kentekens in hun kleding.

De reden voor de grafopening is onbekend, maar kan zijn dat er onduidelijkheid bestond over de grafnummering. Klik hier om daar meer over te lezen.

Het heeft nog tot 1948 geduurd voor hij officieel dood werd verklaard. Hieraan ging een langdurig proces vooraf dat waarschijnlijk net zo is verlopen als bij de bommenrichter van zijn vliegtuig, William Baxter.

Smiths naam staat op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg.

Verder staat zijn naam vermeld in het Second World War Book of Remembrance. Dit gedenkboek, met de namen van meer dan 44.000 Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, ligt in de Peace Tower van het Canadese parlementsgebouw in Ottawa.


Bronnen