Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tomesen, Hermina Josephina Maria: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Zuster Benedictus Marie Tomesen''' is in Wijnbergen geboren op 11 maart 1895 als dochter van Hermanus Tomesen en Johanna Wilhelmina ten Have. Ging op 4…')
 
k (typo)
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Zuster Benedictus Marie Tomesen''' is in [[Wijnbergen]] geboren op 11 maart [[1895]] als dochter van Hermanus [[Tomesen]] en Johanna Wilhelmina ten Have.
+
[[Bestand: Zusters Tomesen (links) 1927.jpg|thumb|lright|300px|'''Zuster Tomesen (staand, eerste van links) met haar medezusters voor haar eerste vertrek naar de missie in 1927.]]
 +
[[Bestand: Zusters Tomesen en Freriks 1947.jpg|thumb|lright|250px|'''Zusters Tomesen (zittend links) en Freriks (staand rechts) voor hun vertrek naar de missie in 1947. De zuster staand in het midden reisde met hen mee. De overige twee zusters vertrokken per vliegtuig.]]
 +
'''Hermina Josephina Maria Tomesen''' was [[:Categorie:Religieuzen|religieuze]]. Zij werd op 11 maart [[1895]] geboren in [[Wijnbergen]] als dochter van Hermanus Theodorus [[Tomesen]] en Johanna Wilhelmina ten Have.
  
Ging op 4 december [[1916]] naar het Klooster van J.M.J. in Den Bosch en kreeg de naam Zuster Benedictus Marie. Op 9 maart [[1927]] ging zij naar de missie, met als standplaatsen Makassar, Tomohon en Soekaboemie. Bij de komst van de Japanners in december [[1941]] op Java werd ze in eigen huis geïnterneerd tot september [[1942]]. Van september 1942 tot september [[1945]] verbleef zij in de Jappenkampen te Bogor en Djakarta, waar ze hospitaalwerk moest verrichten, en aan de tien geboden van de Jappen moest gehoorzamen, vooral veel 'buigen'. Na de bevrijding ging ze per M.S. Oranje op 19 maart [[1946]] terug naar Nederland wegens ziekte tot 9 oktober [[1947]], toen ging ze terug naar de missie, naar de Toradja's op Celebes tot 19 maart [[1961]], waarna ze, wegens ziekte voorgoed naar Nederland terugkwam.
+
Zij ging op 4 december [[1916]] naar het klooster van de Zusters van Jezus, Maria en Jozef (Zusters van JMJ) in Den Bosch en nam de kloosternaam Maria Benedictus aan. Van augustus [[1918]] tot november [[1924]] gaf zij les aan de r.-k. huishoudschool aan de Oranje-Nassaulaan in Rotterdam. Daarna keerde zij terug naar Den Bosch.
  
[[Categorie:Thomassen]] [[Categorie:Religieuzen Wijnbergen]]
+
Op 9 maart [[1927]] vertrok zij in gezelschap van vijf medezusters met het passagiersschip ''Indrapoera'' van Rotterdam naar de missie in Nederlands-Indië. Daar heeft zij aanvankelijk op Celebes (nu Sulawesi) gewerkt. Nadat de congregatie in [[1933]] een school opende in Soekaboemi op West-Java, werd dat haar standplaats.
 +
 
 +
In de [[Tweede Wereldoorlog]] werd zij na de overgave van het [[KNIL-militairen|KNIL]] aan Japan op 8 maart [[1942]] in haar eigen huis in Soekaboemi geïnterneerd. Daarna verbleef zij van september 1942 tot september [[1945]] (ofwel nog tot een maand na het einde van de oorlog) in de Jappenkampen in Buitenzorg (nu Bogor) en Batavia (nu Jakarta). Daar moest zij hospitaalwerk verrichten en aan de tien geboden van de Japanners gehoorzamen; vooral veel "buigen".
 +
 
 +
Na de bevrijding keerde zuster Maria Benedictus met het passagiersschip ''Oranje'' op 19 maart [[1946]] terug naar Nederland, waar zij wegens ziekte tot 9 oktober [[1947]] verbleef. Die dag begon zij, weer met de ''Oranje'', aan haar terugreis naar de missie. De school in Soekaboemi werd na de oorlog niet heropend, zodat haar reisdoel Makassar, de hoofdstad van Sulawesi, werd. Zij reisde samen met twee medezusters, onder wie [[Freriks, Theodora Maria|zuster Freriks]] uit [[Stokkum]], die voor het eerst naar de missie ging. De aankomst in Makassar was op 4 november.
 +
 
 +
Haar eerste standplaats was Toraja-land op West-Sulawesi, waar toen ook [[Giezenaar, Gerhardus Petrus Jacobus|pater Giezenaar]] uit [['s-Heerenberg]] werkte. Later waren heeft zij nog in Makassar en in Tomohon (Noord-Sulawesi) gewerkt. Op 19 maart [[1961]] keerde zij wegens ziekte voorgoed terug naar Nederland.
 +
 
 +
Vanaf mei 1961 woonde zij in Den Bosch. Toen het klooster daar in september [[1972]] werd afgebroken, verhuisde zij naar Boxtel.
 +
 
 +
Zuster Maria Benedictus overleed op 10 juni [[1980]] in het verzorgingshuis van de Zusters van JMJ in Heeswijk, 85 jaar oud.
 +
<br clear=all/>
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://genealogie.mishatomassen.nl Genealogie familie Tomassen/Thomassen/Tomesen]
 +
*'''Maandblad der St. Jozefvereniging; missies der zusters van het Gezelschap van J.M.J.'', 1927 (3), blz. 1; 1927 (9), blz. 11; 1947 (8), blz. 60; 1947 (12), blz. 90; 1948 (7), blz. 13; 1951 (12), blz. 90 op [http://www.delpher.nl Delpher]
 +
 
 +
[[Categorie:Thomassen]] [[Categorie:Religieuzen Wijnbergen]] [[Categorie:Zusters van Jezus, Maria en Jozef]] [[Categorie:Missionarissen]] [[Categorie:Indiëgangers religieuzen]] [[Categorie:Burgergevangenen in WO II]]

Huidige versie van 19 nov 2023 om 09:41

Zuster Tomesen (staand, eerste van links) met haar medezusters voor haar eerste vertrek naar de missie in 1927.
Zusters Tomesen (zittend links) en Freriks (staand rechts) voor hun vertrek naar de missie in 1947. De zuster staand in het midden reisde met hen mee. De overige twee zusters vertrokken per vliegtuig.

Hermina Josephina Maria Tomesen was religieuze. Zij werd op 11 maart 1895 geboren in Wijnbergen als dochter van Hermanus Theodorus Tomesen en Johanna Wilhelmina ten Have.

Zij ging op 4 december 1916 naar het klooster van de Zusters van Jezus, Maria en Jozef (Zusters van JMJ) in Den Bosch en nam de kloosternaam Maria Benedictus aan. Van augustus 1918 tot november 1924 gaf zij les aan de r.-k. huishoudschool aan de Oranje-Nassaulaan in Rotterdam. Daarna keerde zij terug naar Den Bosch.

Op 9 maart 1927 vertrok zij in gezelschap van vijf medezusters met het passagiersschip Indrapoera van Rotterdam naar de missie in Nederlands-Indië. Daar heeft zij aanvankelijk op Celebes (nu Sulawesi) gewerkt. Nadat de congregatie in 1933 een school opende in Soekaboemi op West-Java, werd dat haar standplaats.

In de Tweede Wereldoorlog werd zij na de overgave van het KNIL aan Japan op 8 maart 1942 in haar eigen huis in Soekaboemi geïnterneerd. Daarna verbleef zij van september 1942 tot september 1945 (ofwel nog tot een maand na het einde van de oorlog) in de Jappenkampen in Buitenzorg (nu Bogor) en Batavia (nu Jakarta). Daar moest zij hospitaalwerk verrichten en aan de tien geboden van de Japanners gehoorzamen; vooral veel "buigen".

Na de bevrijding keerde zuster Maria Benedictus met het passagiersschip Oranje op 19 maart 1946 terug naar Nederland, waar zij wegens ziekte tot 9 oktober 1947 verbleef. Die dag begon zij, weer met de Oranje, aan haar terugreis naar de missie. De school in Soekaboemi werd na de oorlog niet heropend, zodat haar reisdoel Makassar, de hoofdstad van Sulawesi, werd. Zij reisde samen met twee medezusters, onder wie zuster Freriks uit Stokkum, die voor het eerst naar de missie ging. De aankomst in Makassar was op 4 november.

Haar eerste standplaats was Toraja-land op West-Sulawesi, waar toen ook pater Giezenaar uit 's-Heerenberg werkte. Later waren heeft zij nog in Makassar en in Tomohon (Noord-Sulawesi) gewerkt. Op 19 maart 1961 keerde zij wegens ziekte voorgoed terug naar Nederland.

Vanaf mei 1961 woonde zij in Den Bosch. Toen het klooster daar in september 1972 werd afgebroken, verhuisde zij naar Boxtel.

Zuster Maria Benedictus overleed op 10 juni 1980 in het verzorgingshuis van de Zusters van JMJ in Heeswijk, 85 jaar oud.

Bronnen