Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Toneelvereniging Ons Genoegen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Toneelvereniging Ons Genoegen is de toneelvereniging van Azewijn.

Geschiedenis

Sint Mattheus

De brief van het IVBA aan de burgemeester van Bergh van 25 juli 1939 betreffende een aanklacht tegen de Azemse toneelvereniging St. Mattheus

In Azem van 't Hof tot heden wordt verteld over de Azewijnse toneelvereniging Ons Genoegen.

De toneelvereniging werd opgericht in 1931 als toneelvereniging St. Mattheus op initiatief van de Fanfare Sint Joseph. Destijds was men van mening dat Azewijn naast een muzikale vereniging ook een vereniging moest hebben voor verbale expressie. Vanaf het begin waren alleen mannen verbonden aan de vereniging. Dames waren er toen, net als bij meer verenigingen, nog niet bij. De pastoor had hierover zijn veto namelijk uitgesproken. In die tijd was dat pastoor Staal.

Voordat er een stuk in studie kon worden genomen moest de pastoor het script eerst goedkeuren, want anders mocht het niet opgevoerd worden. Zelfs als er bij de gemeente een vergunning werd aangevraagd voor een uitvoering werd daar ook gevraagd naar de goedkeuring van een geestelijk adviseur.

Toneelvereniging St. Mattheus werd omstreeks 1965 opgeheven. Vanwege de opkomst van de televisie kon iedereen toen alles in de eigen huiskamer zien. Hierdoor was er nog nauwelijks belangstelling voor de plaatselijke toneelvereniging.

In 1978 werd er opnieuw een toneelvereniging opgericht, wederom onder de naam Sint Mattheus. Toen trok de vereniging direct volle zalen. Grote animatoren toen waren, net als bij de eerste vereniging, Bernard Geerling en Doortje Heister. Deze twee 'animatoren' zaten ook in het eerste bestuur van 1978, samen met Willie Cornielje, Marietje Hansen en Henny Meurs.

Aanklacht van het IBVA

Op 25 mei 1939 diende het Internationaal Bureau voor Auteurs- en Opvoeringsrechten (IBVA) een klacht in, waarna op 25 juli, blijkens nevenstaande brief, bij burgemeester Nederveen, werd geïnformeerd of de nodige maatregelen al waren genomen. Uit het verhaal over de Azemse toneelvereniging blijkt niet alleen dat er een boete werd opgelegd, maar ook dat het een club was die met veel toewijding en succes menigeen in Azewijn en ver daarbuiten heeft doen genieten van het amateurtoneel.

Ons Genoegen

Wanneer de naam van de toneelvereniging is veranderd naar Ons Genoegen is niet duidelijk. Wel zeker is, dat de hedendaagse uitvoeringen enorm goed worden bezocht. Die vinden een keer per jaar plaats, medio oktober in het 't Aschwinhuus.

Bron