Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vakbond

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2021 om 07:18 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'In Bergh hebben vanaf het einde van de 19e eeuw afdelingen van verschillende '''vakbondsorganisaties''' besta...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In Bergh hebben vanaf het einde van de 19e eeuw afdelingen van verschillende vakbondsorganisaties bestaan. Het waren, gezien de geloofsovertuiging van de meerderheid der inwoners, vooral rooms-katholieke organisaties. De naam van de overkoepelende vakcentrale is door reorganisaties enkele malen van naam veranderd. De namen uit verschillende perioden komen her en der op Berghapedia voor.

De katholieke arbeidersbeweging was aanvankelijk per bisdom georganiseerd. Zo werd in 1893 in het aartsbisdom Utrecht de Aartsdiocesane Werkliedenbond opgericht. In 1909 kwam daar het Roomsch-Katholiek Vakbureau bij, de eerste landelijke katholieke vakcentrale, die zetelde in Amsterdam. Het Vakbureau overkoepelde de diocesane vakverenigingen, maar was een aparte organisatie.

  • In 1925 fuseerden de diocesane vakverenigingen en het Roomsch-Katholiek Vakbureau tot het Roomsch-Katholiek Werkliedenverbond (RKWV). In de Tweede Wereldoorlog werd het RKWV op aandrang van aartsbisschop De Jong opgeheven.
  • In 1945 volgde de heroprichting onder de naam Katholieke Arbeidersbeweging (KAB).
  • In 1964 werd de naam Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV).
  • In 1976 fuseerde het NKV met de sociaaldemocratische vakbond NVV tot de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

Binnen de overkoepelende vakcentrale waren (en zijn) er vakbonden voor verschillende beroepsgroepen.

Bronnen