Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Velthausz, Hermanus Johannes Gerhardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman

Hermanus Johannes Gerhardus (Herman) Velthausz was eigenaar van Drukkerij Velthausz in 's-Heerenberg. Hij werd op 20 maart 1912 geboren in's-Heerenberg als zoon van Johannes Hendrikus Bernardus Velthausz en Elisabeth Maria Derksen.

Hij werkte aanvankelijk als offsetdrukker bij Uitgeverij Misset in Doetinchem. Vanaf 1933 werkte hij in Drukkerij Velthausz, die hij op 1 juli 1947 overnam van zijn vader. Op 1 oktober 1948 deed hij de drukkerij over aan zijn broer Antoon en trad uit het bedrijf.

Rond 1930 zat Herman in diverse verenigingen, onder andere met kapelaan Van Rooijen in de katholieke jeugdcentrale St. Pancratius, de jongerenmiddenstand De Keten en de Rooms-Katholieke Berghse Voetbalvereniging en atlethiekclub (de voorloper van MvR). Hij ontving het Gregoriuskruis als erkenning voor 50 jaar lidmaatschap van de kerkkoren in 's-Heerenberg, Beek en Gaanderen.

Hij trouwde op 2 januari 1941 met Josephina Wilhelmina Maria (Fien) Gerritsen, geboren op 26 april 1917 in Beek als dochter van Augustinus Wilhelmus Gerritsen en Johanna Goossens. Het gezin woonde in 1947 op het adres Klinkerstraat 1 in 's-Heerenberg.

Herman overleed op 29 januari 1999 in Doetinchem, 86 jaar oud. Na zijn crematie werd hij bijgezet op het r.-k. urnenkerhof Sint Augustinus in Gaanderen. Zijn vrouw overleed op 11 juni 2006, 85 jaar oud, en werd na haar crematie bij hem bijgezet.

Bronnen