Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Volksduitsers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Volksduitsers was de term die voor 1945 gebruikt werd om Duitsers danwel Duitstaligen die buiten Duitsland woonden aan te duiden. Meestal werden hiermee de etnische Duitse minderheden in Oost-Europa bedoeld, zoals Donau-Zwaben in Hongarije, Zevenburger Saksen in Roemenië en Wolga-Duitsers in Rusland. De term werd ook wel voor Duitse emigranten in de Nieuwe Wereld, in de voormalige Duitse koloniën in Afrika en Azië of in West-Europa gebruikt. Meestal waren Volksduitsers, in tegenstelling tot Rijksduitsers, geen staatsburgers van het Duitse Rijk.

Ook in Bergh woonden voor het aan de macht komen van Adolf Hitler in 1933 al generaties lang mensen met Duitse wortels. Of ze Nederlandse of Duitse staatsburgers waren, of een dubbele nationaliteit hadden, is moeilijk meer na te gaan. Het feit is dat meerdere Berghenaren met Duitse wortels in de Eerste en vooral in de Tweede Wereldoorlog hebben moeten dienen in het Duitse leger. Enkele hebben dat met de dood moeten bekopen. Het gaat hierbij om onder andere de personen in de Categorie:Volksduitse militairen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd door de Nederlandse regering de operatie Operatie 'Black Tulip' gestart. Deze had ten doel ongeveer 25.000 Duitsers, waarvan de meesten hier al lang voor de Tweede Wereldoorlog woonden en een gezin hadden, het land uit te zetten. Ook in de gemeente Bergh woonden Duitse families, zoals de gezinnen Fassin, Schütters/Lörx en Stein, die 's morgens in alle vroegte werden opgepakt en afgevoerd naar kamp Mariënbosch bij Nijmegen. Tegen het oppakken van de families werd door de 's-Heerenbergse bevolking heftig geprotesteerd, wat zelfs een artikel op de voorpagina van de Gelderlander opleverde. Na ongeveer een week konden de families weer naar huis terugkeren.