Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stein

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
GROEPSFOTO STEIN.JPG

De Familie Stein

De familie Stein komt oorspronkelijk uit de buurt van Düsseldorf in Duitsland. In de archieven zijn er voorouders gevonden in de plaatsen Glehn, Kaarst en Neuss. Hierbij komt behalve de naam Stein ook 'Steins' als achternaam voor. In 1893 verhuist Johann Hubert Stein naar 's-Heerenberg. Bij de volkstelling van 31 mei 1947 wonen er 8 personen met de naam Stein in 's-Heerenberg. Hierbij horen niet de aangetrouwde vrouwen, die worden onder hun meisjesnaam geregistreerd. In 2008 wonen er 7 Steins. Willi is de grootvader van Willy Stein, Huub is de vader van Hans Stein, Lies is de moeder van Bennie Heitkamp.

Johann Hubert Stein

Johann Hubert Stein

In 1850 wordt Johann Hubert Stein in Kaarst geboren als zoon van Johann Peter Stein en zijn derde vrouw Josepha Stricken. Het gezin verhuist naar Neuss waar zijn vader in 1862 overlijdt. Zijn moeder overlijdt in 1887. Johann Hubert verliest door koudvuur een arm en krijgt een kunstarm aangemeten. Hiermee weet hij zich goed te redden, want als hij in 1893 vanuit Neuss naar 's-Heerenberg vertrekt wordt hij meester-borstelmaker bij de borstelfabriek. Daar zit men te springen om vakmensen. Deze borstelfabriek, de enige industrie die 's-Heerenberg op dat moment rijk is, is in eerste instantie aan de Muntwal gevestigd en verhuist later naar de Molenstraat. In het boek 'Jeus van moeder Crisje' van Jozef Rulof wordt hij enkele malen genoemd als Jeus het werk op de Bösselhut beschrijft.

In 1894 trouwt Johann Hubert met Maria Johanna Went.
Maria Went
Het paar krijgt 9 kinderen: Willi 1894, Fien, Maria (sterft op 2-jarige leeftijd), Johan, Troutje (Geertruida Maria), Lies, Huub, Maria en Riek. Door de afkomst van Johann Hubert heeft de familie de Duitse nationaliteit. Daardoor moeten Willi en Johan tijdens de Eerste Wereldoorlog in Duitse militaire dienst. Willi heeft daadwerkelijk moeten vechten, Johan zit net in zijn opleiding als de oorlog op 11 november 1918 afgelopen is. De meisjes gaan bij verschillende gezinnen in betrekking. Troutje gaat in het klooster. In 1926 overlijdt Johan Hubert op 76-jarige leeftijd in 's-Heerenberg en wordt op de RK begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg begraven. In 1998? wordt zijn graf daar geruimd om plaats te maken voor een bushalte. De weduwe betrekt met twee dochters een bovenwoning aan de Muntwal. Deze woningen zijn gevestigd in de voormalige borstelfabriek en worden in 1941 afgebroken en vervangen door de woningen die er nu nog staan. In 1939 vertrekt Maria naar Gaanderen waar ze in 1948 overlijdt.
Johann en Maria waarschijnlijk 25 jaar getrouwd 1919
.

Willi Stein

Willi gaat in 1901 naar de lagere school, waar nu de bibliotheek is gevestigd. Hij vecht in 1918 in Noord Frankrijk aan de Maas en raakt daar door een granaatsplinter gewond aan zijn rug. Als op 11 november 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigt loopt hij met zijn kameraden vanuit Noord-Frankrijk terug naar 's-Heerenberg. Willi trouwt in 1930 met Sophia (Sophie) Kniest. Er worden 4 kinderen geboren: Johan, Wim, Henk en Maria. Eind dertiger jaren is het gezin gedwongen om naar Elten te verhuizen. De grenzen gaan in verband met de dreigende oorlogssituatie dicht en Willi heeft werk in Emmerik. In de Klosterstrasse wordt de onderverdieping van een huis bewoond. Achter het huis ligt de drafrenbaan van de familie Alkemade.

Willi overleeft, net als zijn broer Johan die daar woont, in 1944 het vernietigende bombardement van Emmerik. Hij wordt daarna gedwongen te gaan werken in Mittelbach, een plaatsje dicht bij Chemnitz, de rest van het gezin verhuist in dat laatste oorlogsjaar weer terug naar 's-Heerenberg en gaat bij de zus van Sophie, Mientje, aan de Lengelseweg inwonen. Als de Tweede Wereldoorlog is afgelopen lukt het Willi, voor de oprukkende Russen uit, naar Nederland terug te komen. Hij duikt samen met Helmuth Lugters onder bij de Stokkumse molen. Af en toe lukt het hem, als vrouw verkleed, zijn gezin op te zoeken.

Na de gezinshereniging krijgt het gezin een woning in de nieuwe huizen aan de Nieuwstraat. In 1947 worden ze in alle vroegte opgehaald. In het kader van de Operatie 'Black Tulip' moeten ze hun spullen bij elkaar zoeken en wordt het hele gezin vanwege de Duitse nationaliteit geïnterneerd in kamp Mariënbosch bij Nijmegen. Op voorspraak van o.a. Herman Heitkamp en dokter Dael hoeven ze daar niet lang te blijven en keren ze terug naar 's-Heerenberg. De internering van het gezin is voorpaginanieuws bij de Gelderlander. In 1951 verhuist het gezin naar de Groenestraat waar Willi en Sophie de rest van hun leven blijven wonen. Willi is een fanatieke MvR-supporter. Zijn vrouw Sophie overlijdt in 1979, 72 jaar oud. In 1981 overlijdt Willi op 87-jarige leeftijd en wordt in 's-Heerenberg begraven.

Johan Stein

Johan werkt na de oorlog eerst bij Kunst in Doetinchem en vanaf 1953 bij de ENKA in Arnhem. Het bedrijf verhuist in 1975 naar de Kleefsewaard. Hij werkt daar in ploegendienst en gaat evenals veel andere 's-Heerenbergenaren en mensen uit Elten met de fabrieksbus naar het werk. Johan trouwt op 10 november 1955 met Betsie Lensen. Ze krijgen twee kinderen Willy en Dorine. Ze wonen aanvankelijk op de bovenverdieping van de ouderlijke woning van Betsie aan de Peeskesweg. Daarna verhuizen ze naar de Tugerallee en vandaaruit naar de Lengelseweg waar ze nu nog wonen.

Religieuze

Geertruida Maria Stein ('s-Heerenberg) is Zuster Maria Claudia van de Zusters van O.L. Vrouw van Liefde van de Goede Herder. Haar levensloop en kwartierstaat komen nog in Old Ni-js in de rubriek Geestelijk Erfgoed.