Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wapen van Gelderland

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 20 nov 2021 om 14:23 (redactie, kleine aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het wapen van de provincie Gelderland is afgebeeld op een glas-in-loodraam in de burgemeesterskamer op de eerste verdieping van Het Raethuys in 's-Heerenberg.

Het wapen gaat terug op de periode 13711423, toen de hertogdommen Gelre en Gulik (in het Duits Jülich) in een personele unie verbonden waren. Het toont rechts (voor de toeschouwer links) de klimmende Gelderse leeuw en links de klimmende Gulikse leeuw. De beschrijving luidt:

Gedeeld : I in azuur een omgewende, dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond van hetzelfde en getongd en genageld van keel; II in goud een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt met de hertogelijke kroon van goud, gevoerd van keel met hermelijnen opslagen. Schildhouders: twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel.

Dit ontwerp is in 1814 gemaakt bij de oprichting van de huidige provincie Gelderland. Het werd toen geregistreerd in het wapenregister van de Hoge Raad van Adel, maar nog niet bevestigd. Dat gebeurde pas bij koninklijk besluit op 10 oktober 1935.

Het glas-in-loodraam in de burgemeesterskamer toont alleen het schild met een kroon. Die kroon is geen hertogenkroon, maar een markiezenkroon, die ook het wapen van de gemeente Bergh en van de gemeente Montferland dekt.

In het andere glas-in-loodraam in hetzelfde venster is het wapen van Van Hugenpoth afgebeeld. Over de hele verdieping zijn er dezelfde glas-in-loodramen, maar in geen daarvan is een wapen afgebeeld. Het is aan te nemen dat deze ramen na 1900 zijn geplaatst.

Het wapen van Gelderland
in de burgemeesterskamer

Foto Benny Schuurman
Het volledige wapen van Gelderland
Het wapen van Van Gelderland en
van Van Hugenpoth

Foto Benny Schuurman


Bron