Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zinderberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Zinderberg is een straat in Kilder, die loopt van de Wehlseweg naar de Rozenpas. Het eerste deel tot de kruising met de Molenweg ligt nog binnen de bebouwde kom van Kilder - aan de noordelijke bebouwingsrand. Daarna loopt de Zinderberg door het buitengebied.

De straat is genoemd is naar een slakkenhoop achter het huis van Alb. J. Bouman. Deze metaalslakken, assen of sintels vinden wij terug in het oude woord sinder. Deze stam vinden we ook terug in de verdwenen straatnaam Zinderdijk.

Bij Montferland en in verre omgeving - vooral ten westen ervan - werd eeuwen geleden erts gevonden. Een soort bruin ijzererts, de klapperstenen, vormde de grondslag voor de ijzerwinning. De slakkenhopen bleven als getuigen over, zo op de Beekse Heide, achter het huis Byvanck, in Wehl en ook in Kilder. De route van Fietstocht Rondje Bergh komt door deze straat.

De huizen en boerderijen in de straat zijn gebouwd tussen 1910 (nr. 5) en 2020 (nr. 38). De boerderij op nr. 1 is uit 1936; de overige boerderijen van na 1945.
De even nummers beginnen bij nr. 6. Tussen nr. 6 en nr. 32 ligt een zijweg die ook Zinderberg heet; de 7 huizen aan deze zijweg hebben even nummers (14 t/m 26) en zijn gebouwd tussen 2014 en 2017. Eén huis (nr. 12) moet hier nog gebouwd worden.

Zie ook

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bron

  • Herman Hollander in: 75 Jaar St. Jan Kilder 1886-1961