Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zwaab, Moritz Moses

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Moritz Moses Zwaab werd op 12 september 1884 geboren in Odenkirchen, Pruisen (nu een stadsdeel van Mönchengladbach). Zijn ouders waren Abraham Barend Zwaab en Rosetta Wolf. Hij heeft enige tijd bij zijn oom Meijer Zwaab in 's-Heerenberg gewoond, maar verdere gegevens over deze periode ontbreken. Hij werd er geboekt bij de negende volkstelling, die in 1899 werd gehouden, dus het moet rond die tijd zijn geweest.

Zwaab was getrouwd met Frieda Jakobina Grünhut, geboren op 3 augustus 1889 in Tauberbischofsheim in het toenmalige groothertogdom Baden (nu een deel van het Bundesland Baden-Württemberg). In deze stad werd op 13 december 1927 hun zoon Horst Alfred geboren.

Op 18 maart 1936 emigreerde Zwaab met zijn gezin naar Nederland. In februari 1942 was hun adres Nieuwe Achtergracht 55-I in Amsterdam. Hier heeft ook Isaac Abraham Zwaab gewoond, die net als Moritz Moses enige tijd bij Meijer Zwaab in 's-Heerenberg heeft gewoond. Waarschijnlijk waren Isaac en Moritz broers.

Van 2 tot 19 oktober 1942 heeft Zwaab met zijn gezin in Westerbork doorgebracht. Op laatstgenoemde dag zijn zij op transport gesteld naar het vernietigingskamp Auschwitz, waar zij op 22 oktober zijn omgekomen. Hij was 58 jaar oud, zijn vrouw 53 jaar en zijn zoon 14 jaar. Hun namen staan vermeld in Gedenkboek 33 van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen