Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Grimm, Joseph: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (details ambstperiode en bouw kerk)
Regel 2: Regel 2:
  
 
[[Bestand:Vacature kassier Bergh 1867.jpg|thumb|right|500px|'''Deze advertentie van Grimm verscheen in het Algemeen Handelsblad van 26 en 29 augustus 1867.]]
 
[[Bestand:Vacature kassier Bergh 1867.jpg|thumb|right|500px|'''Deze advertentie van Grimm verscheen in het Algemeen Handelsblad van 26 en 29 augustus 1867.]]
In [[1867]] volgde Grimm [[Godin, Ludwig Carl August baron von|Ludwig baron von Godin]] op als [[Administrateurs en Rentmeesters Huis Bergh|adminstrateur]] van [[Huis Bergh]] in dienst van de [[Graven Van den Bergh#Huis Hohenzollern-Sigmaringen|vorst van Hohenzollern-Sigmaringen]]. Het groothertogdom Baden grensde aan Hohenzollern-Sigmaringen, dus het is het niet opmerkelijk dat Grimm van Zuid-Duitsland naar [[gemeente Bergh|Bergh]] verhuisde.
+
Op 17 december [[1866]] volgde Grimm [[Godin, Ludwig Carl August baron von|Ludwig baron von Godin]] op als [[Administrateurs en Rentmeesters Huis Bergh|adminstrateur]] van [[Huis Bergh]] in dienst van de [[Graven Van den Bergh#Huis Hohenzollern-Sigmaringen|vorst van Hohenzollern-Sigmaringen]]. Het groothertogdom Baden grensde aan Hohenzollern-Sigmaringen, dus het is het niet opmerkelijk dat Grimm van Zuid-Duitsland naar [[gemeente Bergh|Bergh]] verhuisde.
  
Grimm bracht zijn tweede vrouw en zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk mee: Emilie ([[1851]]), Paul ([[1858]]), Ernst ([[1859]]) en Otto ([[1862]]). In het jaar van aankomst in Bergh schonk zijn tweede vrouw op 9 oktober 1867 het leven aan dochter Maria Josephina. Al deze Grimms staan vermeld in het [[bevolkingsregister]] van Bergh, maar ze zijn geen van allen bij de burgerlijke stand terug te vinden. Dit betekent dat er tijdens het verblijf in Nederland niemand van hen is geboren, getrouwd of overleden.
+
Grimm bracht zijn tweede vrouw en zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk mee: Emilie ([[1851]]), Paul ([[1858]]), Ernst ([[1859]]) en Otto ([[1862]]). In Bergh schonk zijn tweede vrouw op 9 oktober 1867 het leven aan dochter Maria Josephina. Al deze Grimms staan vermeld in het [[bevolkingsregister]] van Bergh, maar ze zijn geen van allen bij de burgerlijke stand terug te vinden. Dit betekent dat er tijdens het verblijf in Nederland niemand van hen is geboren, getrouwd of overleden. Het feit dat zijn dochter in oktober werd geboren, maar niet in Bergh is ingeschreven, duidt erop dat zijn vrouw (vanwege de zwangerschap) later naar Bergh is gekomen.
  
Het ligt voor de hand dat Grimm zijn ambt begin 1867 heeft aanvaard, want zijn voorganger is in januari van dat jaar vertrokken. Nevenstaande advertentie verscheen in augustus, dus toen was hij er zeker. Het feit dat zijn dochter in oktober werd geboren, maar niet in Bergh is ingeschreven, duidt erop dat zijn vrouw (vanwege de zwangerschap) later naar Bergh is gekomen.
+
In [[1867]] werd hij lid van [[Sociëteit De Vriendschap]]. In [[1868]] bracht hij de gelukwensen van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen over aan de jubilerende [[Nispen, Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van#Van Nispen in de pers|Lodewijk van Nispen]].
  
Het is (nog) niet bekend hoe lang Grimm administrateur is geweest. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw was hij betrokken bij de verkoop van de Stockhorst in [[Stokkum]].
+
Grimm reageerde in 1867 enthousiast op de plannen van [[Nales, Johannes Theodorus|pastoor Nales]] om een nieuwe [[Pancratiuskerk|kerk]] te bouwen. Hij legde een plan tot financiering van de kerk voor aan de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, wat in [[1872]] leidde tot de ondertekening van een contract wegens de tijdelijke schenking van vorstelijke inkomsten voor de bouw. Het zou evenwel nog tot [[1897]] duren aleer de kerk ingewijd werd.
  
In het jaar van aankomst werd hij lid van [[Sociëteit De Vriendschap]]. In [[1868]] bracht hij de gelukwensen van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen over aan de jubilerende [[Nispen, Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van#Van Nispen in de pers|Lodewijk van Nispen]].
+
In de jaren zeventig van de negentiende eeuw was hij betrokken bij de verkoop van de Stockhorst in [[Stokkum]].
  
Grimm reageerde enthousiast op de plannen van [[Nales, Johannes Theodorus|pastoor Nales]] om een nieuwe [[Pancratiuskerk]] te bouwen.
+
Grimm is mogelijk tot [[1876]] administrateur geweest. Zijn opvolger zou dan [[Meijer, Laurentius|Laurens Meijer]] zijn, die echter (ook) als rentmeester te boek staat, wat een rang lager is dan adminstrateur.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
Regel 19: Regel 19:
 
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 
*[http://www.heemkunde.nl/berghsekernen/stokkum/heemkunde/De%20Stockhorst.htm Verkoop Stockhorst]
 
*[http://www.heemkunde.nl/berghsekernen/stokkum/heemkunde/De%20Stockhorst.htm Verkoop Stockhorst]
*[[Old Ni-js]] nummer 73, blz. 53, nummer 38 blz 35
+
*[[Old Ni-js]] no. 38 blz. 35, 37, en no. 73, blz. 53
 
*[http://kranten.kb.nl Historische kranten]
 
*[http://kranten.kb.nl Historische kranten]
  
 
{{Onderwerp|Personen|Administrateurs en rentmeesters|Sociëteit De Vriendschap}}
 
{{Onderwerp|Personen|Administrateurs en rentmeesters|Sociëteit De Vriendschap}}

Versie van 7 sep 2010 om 16:26

Joseph Grimm werd geboren op 30 maart 1815 als zoon van Franz Anton Grimm en Theres Kirchner. Hij trouwde op 27 augustus 1857 in Donaueschingen in het toenmalige groothertogdom Baden met Maria Josepha Provence, geboren op 24 november 1834 als dochter van Anton Provence en Anna Dilger. Zijn vrouw overleed in 1862 of kort daarna, waarop Grimm op 19 mei 1864 in Gengenbach, eveneens in Baden, hertrouwde met (waarschijnlijk) een schoonzuster van hem, Ida Bertha Klara Provence, geboren op 3 oktober 1833.

Deze advertentie van Grimm verscheen in het Algemeen Handelsblad van 26 en 29 augustus 1867.

Op 17 december 1866 volgde Grimm Ludwig baron von Godin op als adminstrateur van Huis Bergh in dienst van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Het groothertogdom Baden grensde aan Hohenzollern-Sigmaringen, dus het is het niet opmerkelijk dat Grimm van Zuid-Duitsland naar Bergh verhuisde.

Grimm bracht zijn tweede vrouw en zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk mee: Emilie (1851), Paul (1858), Ernst (1859) en Otto (1862). In Bergh schonk zijn tweede vrouw op 9 oktober 1867 het leven aan dochter Maria Josephina. Al deze Grimms staan vermeld in het bevolkingsregister van Bergh, maar ze zijn geen van allen bij de burgerlijke stand terug te vinden. Dit betekent dat er tijdens het verblijf in Nederland niemand van hen is geboren, getrouwd of overleden. Het feit dat zijn dochter in oktober werd geboren, maar niet in Bergh is ingeschreven, duidt erop dat zijn vrouw (vanwege de zwangerschap) later naar Bergh is gekomen.

In 1867 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap. In 1868 bracht hij de gelukwensen van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen over aan de jubilerende Lodewijk van Nispen.

Grimm reageerde in 1867 enthousiast op de plannen van pastoor Nales om een nieuwe kerk te bouwen. Hij legde een plan tot financiering van de kerk voor aan de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, wat in 1872 leidde tot de ondertekening van een contract wegens de tijdelijke schenking van vorstelijke inkomsten voor de bouw. Het zou evenwel nog tot 1897 duren aleer de kerk ingewijd werd.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw was hij betrokken bij de verkoop van de Stockhorst in Stokkum.

Grimm is mogelijk tot 1876 administrateur geweest. Zijn opvolger zou dan Laurens Meijer zijn, die echter (ook) als rentmeester te boek staat, wat een rang lager is dan adminstrateur.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp