Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Keurentjes, Franciscus Johannes: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (link Verdronken Berghenaren)
(aanvulling uit De achterkant van Montferlands vrijheid)
Regel 1: Regel 1:
'''Franciscus Johannes Keurentjes''' werd op 17 juni [[1923]] als zoon van Bernardus Theodorus Keurentjes ([[Zeddam]], 12-12-[[1898]]) en Hendrika Berendina Bolk ([['s-Heerenberg]], 8-4-[[1900]]). Hij woonde op het adres Zeddam 183.
+
'''Franciscus Johannes (Frans) Keurentjes''' werd op 17 juni [[1923]] geboren als zoon van Bernardus Theodorus Keurentjes ([[Zeddam]], 12-12-[[1898]]) en Hendrika Berendina Bolk ([['s-Heerenberg]], 8-4-[[1900]]). Hij woonde op het adres Zeddam 183.
  
Op 29 oktober [[1944]] is hij door [[Verdronken Berghenaren|verdrinking]] om het leven gekomen in Lauenburg, een stad aan de Elbe ten zuidoosten van Hamburg. Hij was 21 jaar. Hij ligt begraven op het ''Gemeindefriedhof'' van Lauenburg, graf 5592.
+
In [[1941]] werkte hij, net als zijn jongere broer Gerrit, bij Blom Conserven in [[Doetinchem]]. De directie bestond uit twee gebroeders Blom, waarvan er een lid was van de [[Nationaal Socialistische Beweging|NSB]]. Op een dag kreeg Gerrit te horen dat hij "in akkoord" moest werken. Hij wist niet wat dat betekende. Toen hij zijn baas de volgende dag om uitleg vroeg, werd hij in elkaar geslagen. Frans schoot zijn broer te hulp en vroeg Blom wat hij daar met zijn broer deed.
  
Zijn overlijden is op 12 augustus [[1946]] aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op de oorlogsmonumenten in [[oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]] en [[oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]], en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
+
Blom heeft Frans en Gerrit daarop ontslagen en naar [[Duitsland]] gestuurd om daar te werken. Gerrit kwam bij Gimborn in [[Emmerik]] terecht, maar Frans werd verder weg gestuurd. Hij werd tewerkgesteld in de dynamietfabriek Krümmel in Geesthacht bij Hamburg. Hij kreeg daar verkering met een Duits meisje, Gertrud Kravak, maar hij liep ook dynamietvergiftiging op. Daardoor verzwakte hij zodanig dat hij op een gegeven moment niet meer hoefde te werken.
 +
 
 +
Op 4 juli [[1944]] is hij nog wel gaan zwemmen in de Elbe bij Lauenburg. Daarbij is hij [[Verdronken Berghenaren|verdronken]], 21 jaar oud. Hij werd begraven op het ''Gemeindefriedhof'' van Lauenburg, graf 5592. Zijn broer Gerrit heeft dit graf nog kunnen bezoeken, maar inmiddels is het geruimd.
 +
 
 +
Zijn relatie met het meisje Gertrud Kravak was serieus: zij heeft de familie Keurentjes na de oorlog nog bezocht.
 +
 
 +
Frans' overlijden is op 12 augustus [[1946]] aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op de oorlogsmonumenten in [[oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]] en [[oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]], en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*Gerrit Keurentjes in [[De achterkant van Montferlands vrijheid]], blz. 103-104
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Er op of er onder]], blz. 138
 
*[[Er op of er onder]], blz. 138
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
*[http://www.genlias.nl Oorlogsgravenstichting]
+
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 93
 
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 93
 
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
  
 
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Oorlogsmonumenten|Verdronken Berghenaren}}
 
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Oorlogsmonumenten|Verdronken Berghenaren}}

Versie van 29 mei 2015 om 12:04

Franciscus Johannes (Frans) Keurentjes werd op 17 juni 1923 geboren als zoon van Bernardus Theodorus Keurentjes (Zeddam, 12-12-1898) en Hendrika Berendina Bolk ('s-Heerenberg, 8-4-1900). Hij woonde op het adres Zeddam 183.

In 1941 werkte hij, net als zijn jongere broer Gerrit, bij Blom Conserven in Doetinchem. De directie bestond uit twee gebroeders Blom, waarvan er een lid was van de NSB. Op een dag kreeg Gerrit te horen dat hij "in akkoord" moest werken. Hij wist niet wat dat betekende. Toen hij zijn baas de volgende dag om uitleg vroeg, werd hij in elkaar geslagen. Frans schoot zijn broer te hulp en vroeg Blom wat hij daar met zijn broer deed.

Blom heeft Frans en Gerrit daarop ontslagen en naar Duitsland gestuurd om daar te werken. Gerrit kwam bij Gimborn in Emmerik terecht, maar Frans werd verder weg gestuurd. Hij werd tewerkgesteld in de dynamietfabriek Krümmel in Geesthacht bij Hamburg. Hij kreeg daar verkering met een Duits meisje, Gertrud Kravak, maar hij liep ook dynamietvergiftiging op. Daardoor verzwakte hij zodanig dat hij op een gegeven moment niet meer hoefde te werken.

Op 4 juli 1944 is hij nog wel gaan zwemmen in de Elbe bij Lauenburg. Daarbij is hij verdronken, 21 jaar oud. Hij werd begraven op het Gemeindefriedhof van Lauenburg, graf 5592. Zijn broer Gerrit heeft dit graf nog kunnen bezoeken, maar inmiddels is het geruimd.

Zijn relatie met het meisje Gertrud Kravak was serieus: zij heeft de familie Keurentjes na de oorlog nog bezocht.

Frans' overlijden is op 12 augustus 1946 aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op de oorlogsmonumenten in 's-Heerenberg en Zeddam, en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp