Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Maatschappij van Weldadigheid: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (cat)
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Burgemeesters|Burgemeester]] [[Nispen, L.C.J. van| Lodewijk van Nispen]] neemt in [[1830]] het initiatief tot het oprichten van een [[gemeente bergh|Berghse]] gemeentelijke afdeling van de '''Maatschappij van Weldadigheid'''.
+
[[Politiek#Burgemeesters|Burgemeester]] [[Nispen, Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van|Lodewijk van Nispen]] nam in [[1830]] het initiatief tot het oprichten van een [[gemeente Bergh|Berghse]] gemeentelijke afdeling van de '''Maatschappij van Weldadigheid'''.
<br/>De enorme armoede in de [[gemeente Bergh]], die vooral werd veroorzaakt door het ontstellend gebrek aan werkgelegenheid bij de snel groeiende bevolking, is de oorzaak van deze stap. Lodewijk van Nispen is een sociaal bewogen man. Hij stelt zich tot doel de ontginning van woeste gronden te stimuleren om de landbouw bredere armslag te geven. Door de Maatschappij van Weldadigheid wil hij de nood van de werkende stand die door de  conjunctuur in het slop is geraakt, trachten te lenigen. Volgens het reglement dat wordt opgesteld moet dit gebeuren hetzij door bedeling, hetzij door het geven van arbeid. Met een bedeling die twee kwartjes per week uitkeert komen de armen niet ver. In de oude [[Gasthuis|gasthuiskapel]] wordt een linnenweverij opgezet met maar liefst 17 weefgetouwen ([[1837]]).
 
<br/>Bij besluit van 10-12-[[1869]] wordt (na bijna 40 jaar) de '''Maatschap van Weldadigheid''' in de [[gemeente Bergh opgeheven]]. Waarschijnlijk niet omdat er geen nood meer was, maar omdat men daar geen gat meer in zag.
 
  
==Bron==
+
Tot de ondertekenaars van de stichtingsakte behoorden de [[Pastoors en Kapelaans|pastoors]] [[Terwindt, Matthias|Terwindt]] van [[Zeddam]], [[Heinink, Petrus|Heinink]] van [['s-Heerenberg]] en Reijers van [[Netterden]]. Pastoor [[Zweep, Martinus|Zweep]] van [[Beek]] weigerde zijn handtekening te zetten.
*[[Old Ni-js]] nummer 57, ''Kroniek van Bergh''
+
 
 +
De enorme armoede in de [[gemeente Bergh]], die vooral werd veroorzaakt door het ontstellend gebrek aan werkgelegenheid bij de snel groeiende bevolking, was de oorzaak van deze stap. Lodewijk van Nispen was een sociaal bewogen man. Hij stelde zich tot doel de ontginning van woeste gronden te stimuleren om de landbouw bredere armslag te geven. Door de Maatschappij van Weldadigheid wilde hij de nood van de werkende stand die door de  conjunctuur in het slop is geraakt, trachten te lenigen. Volgens het reglement dat werd opgesteld moest dit gebeuren hetzij door bedeling, hetzij door het geven van arbeid. Met een bedeling die twee kwartjes per week uitkeerde, kwamen de armen niet ver. In de oude [[Het Gasthuis|gasthuiskapel]] werd een linnenweverij opgezet met maar liefst zeventien weefgetouwen ([[1837]]).
 +
 
 +
Bij besluit van 10 december [[1869]] werd (na bijna veertig jaar) de Maatschap van Weldadigheid in de gemeente Bergh opgeheven. Waarschijnlijk niet omdat er geen nood meer was, maar omdat men er geen gat meer in zag.
 +
 
 +
== Bron ==
 +
*[[Old Ni-js 057|Old Ni-js nr. 57]], ''Kroniek van Bergh''
 +
 
 +
[[Categorie:Stichtingen]]

Huidige versie van 17 nov 2016 om 07:45

Burgemeester Lodewijk van Nispen nam in 1830 het initiatief tot het oprichten van een Berghse gemeentelijke afdeling van de Maatschappij van Weldadigheid.

Tot de ondertekenaars van de stichtingsakte behoorden de pastoors Terwindt van Zeddam, Heinink van 's-Heerenberg en Reijers van Netterden. Pastoor Zweep van Beek weigerde zijn handtekening te zetten.

De enorme armoede in de gemeente Bergh, die vooral werd veroorzaakt door het ontstellend gebrek aan werkgelegenheid bij de snel groeiende bevolking, was de oorzaak van deze stap. Lodewijk van Nispen was een sociaal bewogen man. Hij stelde zich tot doel de ontginning van woeste gronden te stimuleren om de landbouw bredere armslag te geven. Door de Maatschappij van Weldadigheid wilde hij de nood van de werkende stand die door de conjunctuur in het slop is geraakt, trachten te lenigen. Volgens het reglement dat werd opgesteld moest dit gebeuren hetzij door bedeling, hetzij door het geven van arbeid. Met een bedeling die twee kwartjes per week uitkeerde, kwamen de armen niet ver. In de oude gasthuiskapel werd een linnenweverij opgezet met maar liefst zeventien weefgetouwen (1837).

Bij besluit van 10 december 1869 werd (na bijna veertig jaar) de Maatschap van Weldadigheid in de gemeente Bergh opgeheven. Waarschijnlijk niet omdat er geen nood meer was, maar omdat men er geen gat meer in zag.

Bron