Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kniest, Johan: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Johan Kniest''' was vanaf 1571 of iets eerder pastoor van de parochie Zeddam. Zijn voorganger was naar alle waarschijnlijkheid [[Stegen, G…')
 
k (Bronnen: cat)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
'''Johan Kniest''' was vanaf [[1571]] of iets eerder pastoor van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]]. Zijn voorganger was naar alle waarschijnlijkheid [[Stegen, Gerrit ter|Gerrit ter Stegen]].
 
'''Johan Kniest''' was vanaf [[1571]] of iets eerder pastoor van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]]. Zijn voorganger was naar alle waarschijnlijkheid [[Stegen, Gerrit ter|Gerrit ter Stegen]].
  
Kniest wordt genoemd als pastoor van Zeddam bij het bezoek aan de parochie in 1571 van de bisschop van Deventer, Aegidius de Monte. Het bisdom Deventer heeft van [[1559]] tot [[1591]] bestaan, en omvatte ook [[Land van den Bergh|Bergh]] met zijn parochies toenmalige drie [[parochies]] [[St. Martinus Beek|Beek]], [[Pancratiuskerk|'s-Heerenberg]] en Zeddam.
+
Kniest wordt genoemd als pastoor van Zeddam bij het bezoek aan de parochie in 1571 van de bisschop van Deventer, Aegidius de Monte. Het bisdom Deventer heeft van [[1559]] tot [[1591]] bestaan, en daartoe behoorde ook [[Land van den Bergh|Bergh]] met zijn toenmalige drie [[parochies]] [[St. Martinus Beek|Beek]], [[Pancratiuskerk|'s-Heerenberg]] en Zeddam.  
  
Van Kniest wordt gezegd dat hij een ijverig herder en een man van karakter was, zoals er toen weinig waren. Hij was waarschijnlijk de laatste pastoor van Zeddam voor de Reformatie Bergh bereikte.
+
In de akten die over de reis van de bisschop werden opgemaakt, staat dat Kniest zich tijdens zijn pastoraat een aantal maken buiten de parochie bevond. Tijdens zijn afwezigheid liet hij zich vervangen door ene Petrus Mensen. De akten vermelden geen reden voor Kniests afwezigheid, maar er wordt gespeculeerd dat ze verband hielden met de onrust in die tijd. Op 10 december  [[1570]] hadden de Geuzen [['s-Heerenberg]] ingenomen en daarna op 19 december [[Esseren, Johannes van|pastoor Van Esseren]] gemarteld en opgehangen. Kniest zal gevreesd hebben dat hij hetzelfde lot zou ondergaan. Als geboren Zeddammer kende hij de omgeving, zodat het voor hem niet moeilijk was zich in de omgeving verborgen te houden.
  
Na Kniest heeft Zeddam een eeuw lang geen pastoor gehad. De kerk kwam in handen van de protestanten en de katholieken moesten maar zien hoe en waar zij hun geloof beleden. In augustus [[1672]] werd de kerk aan de katholieken teruggeven. De eerste pastoor na de Reformatie was de dominicaner [[pater Wylick]].
+
Van Kniest wordt gezegd dat hij een ijverig herder en een man van karakter was, zoals er toen weinig waren. Hij was waarschijnlijk de laatste pastoor van Zeddam voor de Reformatie Bergh bereikte. Over zijn lot is verder niets bekend. De laatste vermelding van hem is zijn handtekening onder een pachtcedel van 14 oktober [[1574]]. Niet lang daarna is hij gevlucht of overleden, waarna de katholieken van Zeddam in [[Elten]] of [[Emmerik]] ter kerke gingen.
  
== Bron ==
+
Na Kniest heeft Zeddam een eeuw lang geen pastoor gehad. De kerk kwam in handen van de protestanten. In augustus [[1672]] werd de kerk aan de katholieken teruggeven. Dit gebeurde op last van de [[Franse oorlog|Franse troepen]] van Lodewijk XIV, die in dat jaar ons land binnenvielen. De eerste pastoor na de Reformatie was de dominicaner [[Wylick, Joannes Theodorus|pater Wylick]].
*''Het boek Hofman'' in [[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 474, 478
+
 
 +
== Bronnen ==
 +
*''Het boek Hofman'' in [[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 474, 477, 478
 +
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 17-18
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Deventer Bisdom Deventer]
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Deventer Bisdom Deventer]
  
{{Onderwerp|Personen|Pastoors en Kapelaans|Zeddam}}
+
[[Categorie:Kniest]] [[Categorie:Pastoors Zeddam]]

Huidige versie van 25 nov 2016 om 10:50

Johan Kniest was vanaf 1571 of iets eerder pastoor van de parochie Zeddam. Zijn voorganger was naar alle waarschijnlijkheid Gerrit ter Stegen.

Kniest wordt genoemd als pastoor van Zeddam bij het bezoek aan de parochie in 1571 van de bisschop van Deventer, Aegidius de Monte. Het bisdom Deventer heeft van 1559 tot 1591 bestaan, en daartoe behoorde ook Bergh met zijn toenmalige drie parochies Beek, 's-Heerenberg en Zeddam.

In de akten die over de reis van de bisschop werden opgemaakt, staat dat Kniest zich tijdens zijn pastoraat een aantal maken buiten de parochie bevond. Tijdens zijn afwezigheid liet hij zich vervangen door ene Petrus Mensen. De akten vermelden geen reden voor Kniests afwezigheid, maar er wordt gespeculeerd dat ze verband hielden met de onrust in die tijd. Op 10 december 1570 hadden de Geuzen 's-Heerenberg ingenomen en daarna op 19 december pastoor Van Esseren gemarteld en opgehangen. Kniest zal gevreesd hebben dat hij hetzelfde lot zou ondergaan. Als geboren Zeddammer kende hij de omgeving, zodat het voor hem niet moeilijk was zich in de omgeving verborgen te houden.

Van Kniest wordt gezegd dat hij een ijverig herder en een man van karakter was, zoals er toen weinig waren. Hij was waarschijnlijk de laatste pastoor van Zeddam voor de Reformatie Bergh bereikte. Over zijn lot is verder niets bekend. De laatste vermelding van hem is zijn handtekening onder een pachtcedel van 14 oktober 1574. Niet lang daarna is hij gevlucht of overleden, waarna de katholieken van Zeddam in Elten of Emmerik ter kerke gingen.

Na Kniest heeft Zeddam een eeuw lang geen pastoor gehad. De kerk kwam in handen van de protestanten. In augustus 1672 werd de kerk aan de katholieken teruggeven. Dit gebeurde op last van de Franse troepen van Lodewijk XIV, die in dat jaar ons land binnenvielen. De eerste pastoor na de Reformatie was de dominicaner pater Wylick.

Bronnen